CULTIVATORI-PROCESATORI DE BACIFERE CU ACTE ÎN REGULĂ. În premieră pentru Moldova, prima promoție de absolvenți

31 mai 2022
Prima promoție a absolvenților meseriei de cultivator-procesator de bacifere de la Școala Profesională din orașul Nisporeni și-au primit astăzi diplomele, după doi ani de studii. Meseria cultivator-procesator de bacifere a fost introdusă  în programul de învățământ al unei Școli Profesionale în premieră în Moldova acum doi ani, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM).

Studierea acestei meserii are ca scop să dezvolte sectorul de producere a pomușoarelor din Moldova prin pregătirea  specialiștilor calificați, instruiți conform cerințelor pieței muncii. Pentru a asigura instruirea viitorilor specialiști, USAID APM a oferit suport pentru renovarea laboratorului didactic pentru culturi bacifere, echipându-l cu cele mai moderne tehnologii, renovarea serei didactice, organizarea unui lot demonstrativ pentru producerea căpșunului, zmeurului, afinelor și a altor culturi bacifere.

Valentina Buhnă, tânără antreprenoare și una dintre cei 17 absolvenți ai meseriei cultivator-procesator de bacifere, a decis să se studieze meseria pentru că are deja o afacere in domeniul producerii și procesării pomușoarelor, iar afacerea ei necesită cunoștințe și abilități specifice.

Ca să iasă un produs finit gustos, materia primă trebuie să fie calitativă. Astfel, pentru a  spori calitatea și recolta fructelor în gospodărie, am decis, că merită să obțin studii necesare. Pe parcursul acestor doi ani am înțeles care sunt tehnicile și principiile de îngrijire a pomușoarelor calitative, și sunt sigură că asta ne va ajuta sa să îmbunătățim produsele noastre, spune Valentina Buhnă.

Petru Ciobanu, este preot, dar a decis să studieze meseria de cultivator-procesator de bacifere și să aplice la programul de start-up pentru a înființa o plantație de căpșun, pentru a implica și a ajuta oamenii din comunitate, în special familie vulnerabile. Cunoștințele obținute și activitățile practice la lotul demonstrativ al școlii mi-au permis să deprind tehnici de producere a pomușoarelor, atât de necesare pentru a obține recolte de calitate, afirmă tânărul absolvent.

Totodată, pentru a susține tinerii absolvenți ai meseriei cultivator-procesator de bacifere, Școala Profesională Nisporeni, susținută de USAID APM, a lansat programul de start-up „STEP – Afaceri la cheie pentru viitori antreprenori”. În cadrul programului, trei elevi selectați competitiv au primit  gratuit din partea școlii material săditor de căpșun (5 000 de stoloni), consultanță din partea experților naționali în lansarea activității, servicii mecanizate din partea ȘP or. Nisporeni pentru pregătirea terenului și înființarea unei plantații de căpșuni cu suprafața de 0.1 ha.

Meseria de cultivator-procesator de bacifere a fost lansată la propunerea și prin coordonarea cu producătorii de bacifere și Asociația Pomușoarele Moldovei, care au invocat în nenumărate rânduri lipsa acută a muncitorilor calificați în acest sector. Datorită dotării cu suportul USAID APM a laboratorului de studiu, serei didactice și a lotului demonstrativ, elevii pot învăța și practica cele mai moderne tehnologii de  producere, fiind pregătiți atât pentru a se angaja ca muncitori calificați, cât și pentru a lansa o afacere proprie. Potrivit școlii, circa 50 la sută din absolvenții acestei meserii  au afaceri de familie sau planifică să lanseze afaceri privind producerea diferitor tipuri de bacifere.
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU AMBALAREA FRUCTELOR. Echipamentul are capacitatea de 1000 de caserole pe oră și substituie trei muncitori

21 jun 2022

A ÎNCEPUT RECOLTAREA CAISELOR. Fermier: „Cumpărătorii vor calitate înaltă și calibru mare la preț mic”

17 jun 2022

CULTIVATORI-PROCESATORI DE BACIFERE CU ACTE ÎN REGULĂ. În premieră pentru Moldova, prima promoție de absolvenți

CULTIVATORI-PROCESATORI DE BACIFERE CU ACTE ÎN REGULĂ

În premieră pentru Moldova, prima promoție de absolvenți

CULTIVATORI-PROCESATORI DE BACIFERE CU ACTE ÎN REGULĂ. În premieră pentru Moldova, prima promoție de absolvenți

loading ...