CUM REVITALIZĂM POMII FRUCTIFERI DUPĂ ÎNGHEȚURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ? Recomandările lui Sergiu Popa

22 apr 2022
În urma înghețurilor târzii de primăvară, pomii fructiferi sunt deja afectați, deci nu putem interveni violent în recuperarea lor prin tăieri masive și aplicarea tratamentelor cu produse fitosanitare agresive. Se recomandă evitarea produselor fungicide sistemice timp de 14 – 21 de zile. Lucrările de întreținere a solului pot fi intensificate în această perioadă, pentru o buna aerisire. Opțional, se pot încorpora în sol îngrășăminte complexe.

Specialistul în domeniul pomiculturii, Sergiu Popa, doctor în agricultură, profesor la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, vine cu o listă de recomandări și sfaturi utile ce pot fi puse în practică, după înghețurile târzii de primăvară.

În primul rând, trebuie să determinăm în ce măsură au fost afectați pomii, apoi să intervenim cu anumite acțiuni concrete. Nu întotdeauna, după îngheț este nevoie de intervenții și cheltuieli suplimentare. În unele cazuri, poate fi fără efect.

De exemplu: dacă sunt înghețuri mari în urma cărora sunt afectate ramurile anuale și ramurile de doi ani ale pomilor, în primul rând, trebuie să așteptăm până pomul începe să dea semne de viață, apoi, să stabilim de unde încep să crească lăstarii noi, următorul pas – să efectuăm o evaluare a plantației în întregime. Abia după asta, putem interveni cu măsuri concrete.
Pentru început, înlăturăm ramurile înghețate, până la partea viabilă a pomului. De exemplu, în 2020, când au fost efectuate plantațiile de nuc, unii agricultori au efectuat tăieri drastice ce au afectat ulterior pomii.

Dacă vorbim despre tratări, atunci întâi trebuie să revitalizăm pomul, să-i dăm unele îngrășăminte pe bază de microelemente, macroelemente și aminoacizi, care să stimuleze creșterea acestuia. Se recomandă efectuarea proceselor agrotehnice ce stimulează aerarea rădăcinii, ca acestea să înceapă a lucra mai bine și să aibă o continuitate de creștere pozitivă.
Un aspect foarte important: dacă vor crește lăstari doar pe partea interioară a coronamentului, cea exterioară fiind înghețată, atunci numărul acestora va fi foarte mare, deoarece vor crește și din mugurii dorminzi. În acest caz, neapărat, prin luna iunie, trebuie de acționat cu tăierea în verde. Acești lăstari vor avea o structură anatomică mai slab dezvoltată deoarece vor avea o putere mare de creștere. Astfel, ei vor fi predispuși mai mult la boli. Din acest motiv, se recomandă tratarea mai des a pomilor cu unele preparate fitosanitare, care să asigure o dezvoltare normală a acestor pomi.
Sperăm că în acest an nu vom avea așa înghețuri drastice. Înghețurile care au fost, cred că au afectat doar fructele, adică organele generative. Roada a fost compromisă, noi recomandăm fermierilor să nu investească în preparate care asigură o recoltă bună, dar să investească în preparate care asigură un aparat foliar, normal pe toată perioada de vegetație.
Dacă nu vom face tratări, putem provoca plantația să se îmbolnăvească, respectiv, în lunile iulie, august nu se va produce diferențierea mugurilor de rod și anul viitor, din nou, vom compromite roada.

Pentru a evita maxim posibil consecințele negative ale înghețurilor, expertul sugerează agricultorilor să țină cont de anumite criterii înainte de a planta livezile:

Alegerea corectă a terenului, cel mai important factor ce ne va asigura o recoltă stabilă.
Soiuri rezistente la temperaturi joase, cu înflorire târzie.

Tăierea cât mai târzie. Cu cât mai târziu vom efectua tăierea, cu atât mai târziu pomii vor înflori, respectiv, evităm maxim posibil înghețurile târzii de primăvară.
Agricultorii trebuie să implementeze un complex de măsuri care o să le asigure o rezistență mai sporită a pomilor la temperaturile scăzute, a menționat Sergiu Popa.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, în partea de Nord a țării au fost afectate livezile de cireș, cais și măr în proporții deosebit de mari.
loading ...