DE CE CAD FLORILE ȘI FRUCTELE MICI DE TOMATE? Motive, prevenire, tratament

16 jun 2022
O problemă foarte des întâlnită la culturile de tomate intensive din solarii este legarea slabă a fructelor, manifestată prin căderea florilor și/sau avortarea fructelor imediat după legare.

Producția finală de tomate este în strânsă corelație și determinată de numărul de fructe ajunse la maturitate și de greutatea fiecărui fruct. Mărimea fructului la tomate precum și forma acestuia sunt influențate de numărul și dezvoltarea semințelor. O bună dezvoltare a fructului (greutatea, forma) depinde de dezvoltarea semințelor în compartiment și de numărul de semințe din compartiment (cavitate).

CÂND ESTE CEL MAI BUN MOMENT PENTRU POLENIZARE?
  • Pistilul ce conține stigmatul trebuie să fie în interiorul florii;
  • Stigmatul trebuie să fie lipicios și pregătit pentru primirea polenului cu 2 zile înainte de polenizare;
  • Polenul de pe antere se află în parametri optimi la 17-24°C și umiditate relativă (UR) de 65-70 %.
Factori care pot duce la căderea florilor sau la avortarea fructelor: Apa, Umiditatea, Temperatura, Lumina, Bolile și dăunatorii, Hrana.

ASIGURAREA CONDIȚIILOR OPTIME PENTRU LEGAREA FRUCTELOR


Aprovizionarea constantă cu suficientă apă reprezintă cea mai importantă și ușor de realizat condiție pentru a asigura un mediu optim pentru înflorire și legarea fructelor.

Cu ajutorul sistemelor de irigare prin picurare, irigarea se poate efectua cu precizie în orice moment al zilei, în funcție de condițiile de mediu. Din punct de vedere al umidității relative, se asigură valori cuprinse între 65% și 85%.

În privința luminii, pentru a asigura un nivel ridicat al acestui factor primăvara devreme, este importantă utilizarea foliilor de acoperire profesionale, care au un grad ridicat de transmisie și difuzie a luminii.

Temperaturile nu trebuie sa fie mai mici de 10°C sau mai mari de 40°C. În perioadele reci, primul pas pentru asigurarea unui plus de temperatura este folosirea foliilor profesionale de acoperire cu aditivi de termicitate (IR) și a foliilor termice (“de dublură”), ce fac o diferență de temperatură de 4-6°C în solar, comparativ cu mediul exterior, fără alte surse de căldură. În funcție de perioada înființării culturii și condițiile de temperatură, se pot utiliza surse de căldura suplimentare.

În timpul verii, în perioadele caniculare, când este necesară reducerea temperaturii și a intensității luminoase din spațiile protejate, se poate utiliza plasa de umbrire sau soluția pentru umbrirea serelor și solariilor.

Tratamentele foliare se aplică, de preferat, dimineața, după ce plantele nu mai prezintă roua pe frunze. Sub nicio forma nu se aplică tratamente sau fertilizări foliare când temperatura din spațiul protejat a depășit 25°C.

În momentul aplicărilor foliare, trebuie să ne asigurăm că plantele sunt bine irigate, pentru a reduce riscul apariției fitotoxicității, ce poate conduce cu ușurință la căderea florilor.

Fertilizarea se realizează atât radicular cat și foliar. La fiecare irigare se adaugă îngrășăminte conform cerințelor și fazelor de dezvoltare în care se află planta.

Ca fertilizare de bază, se pot administra preparate, fie încorporate la pregătirea terenului, fie prin împrăștiere la 5-10 cm de tulpina plantei, după plantare.

Imediat după plantare, aplicați produse pentru stimularea dezvoltării radiculare și aprovizionarea cu calciu.

La 10 zile de la plantare, se poate efectua o fertilizare radiculară, cu scopul de a accelera formarea perișorilor absorbanți la nivelul rădăcinilor.

Următoarele tratamente au scopul de a induce înflorirea, cu formarea de flori mai mari, mai numeroase și cu durata de viață mai lungă. În acest sens, se aplică 3 tratamente radiculare consecutive, la interval de 5-7 zile, la sfârșitul irigării.

În perioada înfloririi, trebuie intensificată fertilizarea radiculară dar și foliară cu calciu, magneziu, bor, potasiu și fosfor, în paralel cu diminuarea dozelor de azot.
Foliare, după 10 zile de la plantare și până la înflorirea etajului 3, se pot aplica săptămânal.

INTERVENȚII SUPLIMENTARE PENTRU LEGAREA FRUCTELOR

Când una sau mai multe condiții prezentate mai sus au loc, atunci polenizarea se face cu dificultate, iar florile pot cădea, cauzând importante pierderi de producție.

În unele cazuri, se poate interveni suplimentar în perioada polenizării. Intervențiile suplimentare pot fi făcute prin următoarele metode:

1. Metode mecanice:
  • Scuturarea sau lovirea tulpinilor sau a florilor;
  • Pulverizarea aerului sau clătinarea plantelor;
  • Utilizarea vibratoarelor electrice, speciale pentru polenizare (scutură florile și duc la eliberarea polenului necesar polenizării).

2. Utilizarea bondarilor pentru polenizare - aceștia scutură floarea în perioada propice polenizării, fiind activi începând cu 8-10°C, pana la 30°C.

3. Utilizarea produselor pentru stimularea legării - se utilizează în situațiile când insectele polenizatoare (bondarii, albinele) nu sunt active din cauza condițiilor de mediu neprielnice (temperaturi scăzute sau ridicate, zile ploioase etc.).

Atenție!!! A nu se confunda polenizarea cu stimularea legării fructelor.

De obicei, se folosesc produsele de stimulare a legării atunci când, din cauza condițiilor nefavorabile ale vremii (temperaturi scăzute, luminozitate scăzută etc),floarea nu are polen 1-3 zile consecutiv sau polenizarea nu se realizează, iar riscul de uscare și pierdere a florilor este foarte ridicat.

Atunci când se realizează stimularea legării fructelor, trebuie să se țină cont de următoarele aspecte:
  • Se pulverizează numai buchetul/inflorescența, nu și restul plantei. Aplicarea pe țesuturile sensibile ale plantelor poate afecta serios creșterea acestora. O metodă prin care se previne împrăștierea particulelor de stimulent pe părțile sensibile ale plantei (vârf de creștere, frunze tinere) este aplicarea la capătul pulverizatorului a unui con de plastic, sau izolarea florii de restul plantei cu mâna protejată de mănușă de protecție.
  • Ajustați concentrația și numărul de aplicări atât cât este necesar. De exemplu, vara, când temperaturile sunt ridicate, se pot efectua 2 pulverizări pe săptămână iar concentrațiile să fie mai mici.
  • Alegeți momentul corect în timpul zilei. Este recomandat să efectuați pulverizările înainte să se ridice temperatura în solar. Produsele aplicate pe căldură creează un stres puternic plantei și pot cauza pagube, provocând plantelor fitotoxicitate severă.
  • Respectați indicațiile producătorului. O concentrație prea mare poate duce ușor la fitotoxicitatea foarte des întâlnită în solarii mai ales primăvara, așa numitul simptom de „FERIGĂ”(nu trebuie confundat cu Virusul Mozaicului Tomatelor).
Acest fenomen poate să apară din cauza hipersensibilizării plantelor la aplicarea pe frunze și vârfurile de creștere a unei supradoze de stimulent, a tratamentelor fitosanitare sau din cauza apariției de fum sau alte gaze.

Dacă a apărut această formă de manifestare (vârful s-a subțiat excesiv de mult, pe frunze nervurile tind să devină paralele și se răsucesc în spirală),este nevoie urgent de o aplicare foliară cu microelemente, pentru revenirea cât mai rapidă a plantei din stres și reluarea activității metabolice normale.
  1. Buchetul nu trebuie stimulat de mai mult de 2 ori. Prima dată se stimulează când primele 3-4 flori sunt deschise iar a 2-a oara când ultimele 2-3 flori sunt deschise.
  2. Întotdeauna, atunci când se stimulează tomatele se evită stropirea plantelor (ne referim la tratamentele fitosanitare) o zi înainte și una după stimulare, pentru a nu crea stresuri suplimentare plantei, ce vor duce la anularea efectului de stimulare prin avort și căderea florilor.
Prevenirea problemelor legate de obținerea unor flori viabile și legarea corespunzătoare a fructelor se face încă din faza de răsad și continuă până la înflorire, prin asigurarea condițiilor optime de mediu și fertilizare corespunzătoare.

Sursa: marcoser.ro
loading ...