DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022
De ce crapă roșiile când sunt coapte? Fermierii cu experiență au identificat mai multe motive, principalul fiind încălcarea tehnologiei agricole, transmite AGROMEDIA, cu referire la materiale.pvgazeta.info.

Principala greșeală este udarea abundentă a roșiilor în timpul căldurii. După udare, roșiile încep să absoarbă în mod activ umezeala. În același timp, creșterea lor activă este intensificată, fructele cresc foarte mult și are loc crăparea. Aceasta nu este o boală, dar când apare o fisură pe roșii, începe să fie populată în mod activ de agenți patogeni, fisurile se întunecă și se acoperă cu o crustă brună uscată. Și crăparea și spargerea apar nu doar pe fructele coapte, deseori se pot observa crăpături pe roșiile verzi.

Cum se poate evita aceasta? În căldură, udarea ar trebui să se facă nu mai mult de o dată în 4 zile, cel mai bine este de a face udarea direct la rădăcini.  Pentru a face acest lucru, un grădinar a inventat, de exemplu, o astfel de metodă: o sticlă de plastic tăiată este întoarsă cu capul în jos, îngropată pe jumătate în pământ, și udă direct în ea. Pământul din jurul tulpinii de roșii ar trebui să fie acoperit. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu iarbă uscată sau rumeguș.

Sfat! Puteți aranja un sistem de irigare prin picurare, atunci acesta va fi o sursă uniformă de apă în timpul creșterii și coacerii tomatelor, indiferent de condițiile meteorologice.

Crearea microclimatului necesar în seră

De regulă, este foarte fierbinte în serele de policarbonat sau din sticlă. Temperatura aerului ajunge uneori la 40-50 de grade, acest lucru nu trebuie permis. La temperaturi ridicate, se observă o inhibare a creșterii fetale, coaja de suprafață se îngroașă și, odată cu creșterea tomatelor, apar fisuri.

Pentru a evita acest lucru, trebuie să ventilați bine, să asigurați o circulație uniformă a aerului în seră.

Îngrășăminte, macro și microelemente

Atenție! Pentru a crește imunitatea și rezistența la schimbările de temperatură, roșiile trebuie tratate cu preparate biologice.

Îngrășămintele de potasiu și azot, precum și superfosfatul, sunt introduse în sol, nu sub formă de concentrat, ci în soluții apoase diluate.

Nu uitați să hrăniți roșiile la timp

La fiecare două săptămâni, trebuie să hrăniți plantele prin udare. Soluția trebuie îndreptată spre rădăcinile roșiilor. Amestecul de azotat de amoniu, potasiu și fosfor se diluează în proporție de 1 linguriță de elemente nutritive la o găleată de apă.

Atenție! Excesul sau lipsa îngrășămintelor cu azot pot duce la crăparea fructelor.

Cum să preveniți crăparea roșiilor

Deci, pentru a evita crăparea roșiilor în seră, trebuie să respectați câteva reguli simple ale agriculturii:
  • Este important să legați roșiile și să formați bine niște tulpini rezistente.
  • Este bine să ventilați sera, pentru a asigura accesul aerului proaspăt la toate părțile plantelor.
  • Evitați excesul de umiditate, nu exagerați cu apa pe timp de caniculă. Atunci când există frunze uscate, indică lipsa unor elemente suplimentare de nutriție.
  • Hrăniți tomatele cu îngrășăminte, este mai sigur să se facă într-o formă dizolvată, nu mai mult de 20 g la găleata cu apă.
loading ...