DE CE PREȚUL LA CAISELE MOLDOVENEȘTI ESTE TOT MAI MIC? Experții au aflat motivul

05 jul 2021

Caisele moldovenești pierd din preț și acest lucru se întâmplă lent, dar  constant. În acest an, fructul a apărut pe piață abia la începutul lunii iunie, cu aproape două săptămâni mai târziu decât anul trecut. Cu toate acestea, la începutul sezonului prețurile cu ridicata pentru cais (38-40 lei/kg) erau cu 3-5% mai mari decât cel din 2020. Caisul este mai scump cu câțiva lei decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, iar la începutul lunii iulie a acestui an un kg costa 18-25 lei. În același timp, prețurile cu ridicata pentru acest fruct scade săptămânal cu 3-7 lei/kg, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.  
 
Fructele sâmburoase alternative - cireșele și vișinele - au pierdut din preț într-o perioadă mai lungă. Chiar și așa, caisele sunt mult mai scumpe decât cireșele mari. Experții asociațiilor de producători agricoli remarcă faptul că scăderea prețurilor la caise este cauzată de două motive principale: un randament relativ ridicat al soiurilor de caise timpurii și o calitate scăzută a produselor (unele livezi mari de caise au fost deteriorate de grindină în momentul în care fructele erau aproape coapte). Cu toate acestea, diminuarea prețurilor s-ar fi putut produce treptat și mai lent, dacă nu ar fi fost exportate în Ucraina și Belarus.
 
În plus, unele mari întreprinderi horticole au început să exporte caise în Ungaria. Potrivit acestora, 70-80% din livezile de caise din această țară au suferit înghețuri în primăvara anului curent. Caisele moldovenești, deși sunt exportate în această țară proaspete, sunt trimise la prelucrare (din ele se prepară șnapsul sau rachiul din caise).
 
În același timp, unii operatori ai pieței de fructe și legume din Moldova consideră că ar fi mai rațional să vândă caise de calitate mai proastă către fabricile de conserve locale care, la rândul lor, ar putea exporta pastă de caise în Ungaria pentru producerea aceleeași băuturi.
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

DE CE PREȚUL LA CAISELE MOLDOVENEȘTI ESTE TOT MAI MIC? Experții au aflat motivul

DE CE PREȚUL LA CAISELE MOLDOVENEȘTI ESTE TOT MAI MIC? Experții au aflat motivul

DE CE PREȚUL LA CAISELE MOLDOVENEȘTI ESTE TOT MAI MIC? Experții au aflat motivul

loading ...