DE CE PREȚUL LA CAISELE MOLDOVENEȘTI ESTE TOT MAI MIC? Experții au aflat motivul
05 jul 2021
Caisele moldovenești pierd din preț și acest lucru se întâmplă lent, dar constant. În acest an, fructul a apărut pe piață abia la începutul lunii iunie, cu aproape două săptămâni mai târziu decât anul trecut. Cu toate acestea, la începutul sezonului prețurile cu ridicata pentru cais (38-40 lei/kg) erau cu 3-5% mai mari decât cel din 2020. Caisul este mai scump cu câțiva lei decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar la începutul lunii iulie a acestui an un kg costa 18-25 lei. În același timp, prețurile cu ridicata pentru acest fruct scade săptămânal cu 3-7 lei/kg, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
Fructele sâmburoase alternative - cireșele și vișinele - au pierdut din preț într-o perioadă mai lungă. Chiar și așa, caisele sunt mult mai scumpe decât cireșele mari. Experții asociațiilor de producători agricoli remarcă faptul că scăderea prețurilor la caise este cauzată de două motive principale: un randament relativ ridicat al soiurilor de caise timpurii și o calitate scăzută a produselor (unele livezi mari de caise au fost deteriorate de grindină în momentul în care fructele erau aproape coapte). Cu toate acestea, diminuarea prețurilor s-ar fi putut produce treptat și mai lent, dacă nu ar fi fost exportate în Ucraina și Belarus.
În plus, unele mari întreprinderi horticole au început să exporte caise în Ungaria. Potrivit acestora, 70-80% din livezile de caise din această țară au suferit înghețuri în primăvara anului curent. Caisele moldovenești, deși sunt exportate în această țară proaspete, sunt trimise la prelucrare (din ele se prepară șnapsul sau rachiul din caise).
În același timp, unii operatori ai pieței de fructe și legume din Moldova consideră că ar fi mai rațional să vândă caise de calitate mai proastă către fabricile de conserve locale care, la rândul lor, ar putea exporta pastă de caise în Ungaria pentru producerea aceleeași băuturi.