Se estimează că vara extrem de fierbinte din Europa va avea ca rezultat cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii ani, amenințând cu noi creșteri ale prețurilor la alimentele populare, cum ar fi cartofii prăjiți, în timp ce consumatorii se confruntă cu inflația în creștere, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.
Cartofii, un aliment de bază pentru o mare parte a populației, fie că sunt cumpărați în stare proaspătă sau preparați, cum ar fi cartofii prăjiți sau chipsuri, se numără printre culturile de vară care au suferit anul acesta din cauza temperaturilor record și a celei mai grave secete din Europa din ultimii 500 de ani.
Lipsa acută a precipitațiilor din Germania, Franța, Țările de Jos și Belgia - centura de nord-vest care deține cea mai mare producție de cartofi din Uniunea Europeană - ar putea duce producția din UE la cel mai scăzut nivel înregistrat, sub cea observată în 2018, an lovit de o secetă similară celei din vara 2021.
Un cultivator de cartofi din Germania a declarat publicației că jumătate din recoltă ar putea fi pierdută din cauza secetei și că nici ploaia acum nu va mai ajuta. Ministerul German al Agriculturii nu a îndrăznit să dea o prognoză a recoltei, dar a spus că perspectivele pentru cultura de cartofi „s-au înrăutățit brusc”.
Recoltele din Franța ar putea fi cu cel puțin 20% sub media pe 20 de ani, potrivit grupului francez de producători UNPT.
În fermele echipate, irigarea a redus din efectele secetei, dar și așa, plantele s-au ofilit din cauza temperaturilor excesiv de ridicate.
În timp ce cu stresul hidric ne putem descurca, cu stresul termic nu putem face nimic. Am mai avut perioade de căldură, dar în ceea ce privește nivelurile atât de ridicate ale temperaturilor și durata lor atât de îndelungată ca în acest an, nu am mai văzut niciodată, a spus Geoffroy d'Evry, un cultivator la nord de Paris și șeful UNPT.
Căldura este văzută ca un risc atât pentru producții, cât și pentru calitate, forma și culoarea tuberculilor fiind modificate de temperaturile ridicate.
Acest lucru ar putea crea bătăi de cap la procesarea cartofilor, pentru care contractele prevăd criterii precum cât de lungi ar trebui să fie cartofii prăjiți.
Va costa mai mult pentru industrie, mai mult pentru consumator, dar cel mai mare cost va fi pentru fermieri, a declarat Christophe Vermeulen, directorul executiv al grupului industrial belgian Belgapom, estimând că recolta țării ar putea scădea cu până la 30%.
Multe restaurante din Europa au scumpit deja produsele din cartofi (de exemplu, cartofi prăjiți) din cauza costurilor mai mari la energie, iar o recoltă slabă din acest an va împinge prețurile și mai mult. De exemplu, lanțul de restaurante McDonald's a majorat prețurile la cartofii pai, motivul invocat fiind creșterea prețurilor la materiile prime.
Pe lângă cartofi, mai multe culturi din UE au fost afectate în mod deosebit de puternic, cele mai recente date arătând că randamentul recoltelor va fi cu 16% sub media pe 5 ani.
În plus, de exemplu, Franța este expusă riscului să rămână fără cantitățile necesare de lapte, fiind foarte mult afectate culturile furajere.