FRUCTE ȘI POMUȘOARE PENTRU CONGELARE. Ce prețuri sunt anul acesta?

19 jun 2023
Piața fructelor și pomușoarelor pentru congelare, în R. Moldova, abia începe să se formeze. Deocamdată, se îngheață volume foarte mici, în comparație cu ceea ce se vinde în stare proaspătă la export și pe piața locală. În plus, alte tipuri de procesare încă predomină în ceea ce privește volumul, față de congelare.
 
Căpșune – este materie primă, dar nu sunt antreprenori care să o congeleze
Prețul la kilogram pentru căpșunele proaspete este de 20-27 MDL, în funcție de calitate. Piața internă consumă o parte din producție, iar o parte este exportată. Prețul pentru căpșunele pentru congelare ar fi, în medie, 10 MDL. Prin urmare, deținătorii de congelatoare nu pot încă achiziționa materii prime deoarece prețul este prea mare. Imposibilitatea achiziționării de materii prime va obliga, cel mai probabil, producătorii moldoveni de fructe congelate să refuze achiziționarea acestei culturi în sezonul 2023.


 
Caise – cerere mare, recoltă mică
Recolta de caise în R. Moldova, ca și în multe alte țări din regiune, s-a dovedit a fi relativ scăzută în acest sezon. Motivul au fost înghețurile din Nord, precum și din alte regiuni ale țării. În plus, procesul de polenizare a fost, de asemenea, slab din cauza temperaturilor scăzute. În multe livezi, caisele au fost afectate de grindină. Prețul pentru caisele deteriorate de grindină este acum de aproximativ 0,50-0,60 EUR per 1 kg.
 
În prezent, în Moldova se vinde soiul de caise „Spring Blush”. Intră pe piață în cantități mici, dar peste o săptămână sau două, și alte soiuri se vor coace. La începutul lunii iulie, în special, va începe recoltarea soiului de caise Kyoto și aprovizionarea în masă. Sezonul de procesare a caiselor, în R. Moldova, durează, de obicei, până în august inclusiv.


 
În acest moment, observăm o cerere mare de caise proaspete pe piața moldovenească. Prețul pentru caisele frumoase, direct din câmp este de 20-23 MDL per 1 kg. Unii cumpărători europeni au confirmat că sunt pregătiți să cumpere caise de masă cu prețul de 1,30 EUR, fără costuri de ambalare. În consecință, aproximativ la acest nivel se poate forma prețul net. Interesant este că, în același timp, prețul unui kilogram de caise pe piața proaspătă din Chișinău a scăzut în ultimele zile la 17 lei.
 
Cireșe – prea scumpe pentru producătorii de fructe congelate
Cireșul a înflorit foarte bine în R. Moldova, însă, din păcate, această perioadă a coincis cu o scădere bruscă a temperaturilor. Prin urmare, polenizarea nu a fost optimă, dezvoltarea a fost neuniformă, precum și coacerea fructelor. De asemenea, în unele regiuni, s-au observat pagube masive provocate de grindină.


 
Recoltarea cireșelor în R. Moldova a început deja. Prețul inițial al fructelor proaspete pentru export a fost de 27-30 MDL per 1 kg. La cireșe, există dificultăți de achiziționare de materii prime pentru congelare și alte tipuri de procesare, deoarece încă nu sunt suficiente cantități pe piață și sunt prea scumpe. Nivelul limită planificat al prețului pentru cireșe, pe care congelatoarele îl pot plăti astăzi, este de 0,50-0,60 EUR.
 
Zmeură – mai avem stocuri de anul trecut
Pe piața de fructe proaspăte din Chișinău, prețul zmeurii este de aproximativ 50 MDL/kg. În nordul țării, prețurile de export la zmeură ajung la 25-30 MDL/kg. Jucătorii de pe piața de congelare se așteaptă ca prețul să scadă în continuare, deoarece pomușoarele congelate de anul trecut așteaptă încă să fie vândute, iar cererea a scăzut semnificativ.Fermierii prevăd începutul recoltei în masă la zmeură pentru săptămâna aceasta. În ciuda prezenței stocurilor de zmeură din sezonul trecut, congelatoarele intenționează să achiziționeze această și în acest sezon, dacă se va ajunge ca prețurile să atingă un nivel viabil din punct de vedere economic.

Sursa: EastFruit
 
loading ...