ÎN ACEST AN ȘI VIȘINE TOT MAI PUȚINE… Ce spun reprezentanții “Agarista Agricolă” despre recoltă și export

15 jul 2021

Compania agricolă “Agarista Agricolă” SRL, cea care acum doi ani exporta primele prune moldovenești în Germania a început recoltarea vișinelor. În livada plantată șapte ani în urmă pe un teren de 20 ha crește soiul Erdi, considerat unul industrial și care în acest sezon, din cauza timpului, nu a prea rodit. 
 

Tatiana Gherghelegiu, administratoarea companiei, a declarat pentru AGROMEDIA că vor recolta până la ultimul fruct. 
 
“E un an mai specific, cu roadă mai puțină, nu putem oferi nicio prognoză. Vom avea, probabil, cu 25-30% mai puțin volum decât în alți ani”, a menționat dna Gherghelegiu. Potrivit ei, în procesul de recoltare sunt implicate cca 120 de persoane, iar fructele s-au copt mai târziu decît de obicei. Toată cantitatea va merge la export în Federația Rusă și va ajunge la consumatorii de acolo în stare proaspătă, dat fiind că soiul de care vorbim este unul semi tardiv, care își păstrează mult timp fermitatea. În plus, grație suportului oferit de Uniunea Europeană au achiziționat și un frigider în care depozitează marfa până în ziua când va lua cursul spre Moscova. 
 
Rușii vor să lucreze direct cu producătorii, fără intermediari
 
“Rușii preferă fructele noastre. E plină piața rusească cu marfă de import din toată lumea, dar cea moldovenească se deosebește de toate. Suntem atacați în sensul bun al cuvântului de rețelele rusești că vor să lucreze direct cu producătorii, fără companii intermediare. Dar există o listă, selectivă, în care figurează anumite firme care au voie să exporte și numai prin ei ajungem la consumatorul rus. Nu suntem tratați toți egal”, a subliniat sursa.
 
Au plantat soiul Erdi absolut întâmplător. Tatiana a subliniat că la noi există o mare problemă și cu materialul săditor.
 
“Dar mai ales cu unul bun! Ministerul Agriculturii ar trebui să pună bazele sănătoase pentru politica materialului săditor. Au făcut registrul plantelor, dar nu permit să înregistrăm anumite soiuri. Există impedimente și la importul de puieți de anumite soiuri, care nu sunt acceptate”, a accentuat  administratoarea companiei din Anenii Noi.
 
În context, sursa a precizat că pomicultorii ar trebui să opteze pentru livezi super intensive și pentru procesare.
 
“Una e să produci și alta e procesarea. Vorbesc despre conserve, uscare, pentru că acesta este produsul nostru care ne aduce plus valoare și pe care trebuie să îl comercializăm. Ne dăm seama de acest lucru, dar e vorba de investiții de milioane. Avem însă și o noutate bună: Agarista Agricolă SRL intenționează să obțină certificatul GLOBAL G.A.P pentru vișinele din acest an și astfel vom putea exporta pe piața din Europa”, ne-a comunicat Tatiana.
 
Recoltarea vișinelor se va termina în câteva zile.
 
 
 
loading ...