ÎN LIVEZILE NOASTRE VOR CREȘTE NOI SOIURI DE PIERSIC ȘI CAIS. Care sunt acestea, aflați AICI

17 mai 2021

Mai multe soiuri de piersic plat și cais au fost testate în condițiile R. Moldova. Inițiativa aparține Asociației Moldova Fruct în parteneriat cu proiectul Livada Moldovei și Centrul de Cercetare al Producției Vegetale din Cesena, Italia.
 
Este vorba despre 14 soiuri selectate care vor fi testate în condițiile regiunii de sud și centru ale republicii. Platimoon, Oriola, Sweet Cap, Ufo, Alissa sunt doar o parte din soiurile care au fost alese cu ajutorul partenerilor italieni și plantate pe terenurile a două întreprinderi membre ale Asociației.
 
“Moldova nu dispune, în prezent, de capacități de cercetare și testare a soiurilor noi, iar producătorii sunt nevoiți să testeze diferite soiuri de fructe în condiții de producție și deseori riscă cu investiții. Am decis să facem primii pași în domeniul testării pentru ca oamenii să vadă în practică cum se comportă diferite soiuri de piersic și cais, iar ulterior să ia decizia corectă”, spune Eugeniu Bumacov, specialist agrobusiness în cadrul Moldova Fruct.
 

Piersicul plat a fost selecționat pentru testare dat fiind că este o cultură ce devine tot mai populară și de perspectivă pentru producători din punct de vedere al profitabilității. Specialiștii afirmă că la moment există piață de desfacere pentru toate speciile de fructe, dar trebuie să fie selectate soiurile modern, care fac față cerințelor lansate de piață.
 
Expert: Soiurile produse la noi sunt învechite
 
“Împreună cu membrii Asociației, în ultimii ani am efectuat vizite de studiu în Spania, Italia - țări unde știința este în continuă dezvoltare, se fac cercetări, iată de ce ei produc soiuri moderne, dulci, cu fermitate bună și care pot fi transportate la distanțe mari. Soiurile produse la noi sunt învechite și există probleme cu păstrarea lor, iar producătorii sunt nevoiți să renunțe la ele. Din păcate, la noi etapa de testare în condițiile climaterice ale Moldovei cel mai frecvent este neglijată sau omisă în general, deoarece businessul nu are interes în a efectua cercetări, iar suportul din partea științei lipsește. Drept consecință avem deseori situații în care materialul săditor este procurat de peste hotare, iar ulterior, peste 5 ani, se dovedește că nu este bun, nu este rezistent sau există alte probleme”, menționează Eugeniu Bumacov.
 
Pentru a fi competitive, sectorul horticol are nevoie de soluții acum, de aceea asociația împreună cu partenerii au întreprins primii pași pentru a oferi aceste soluții producătorilor, iar pe viitor vor fi aduse mai multe soiuri de fructe care vor fi testate.
 
“Asociația invită și reprezentanții instituțiilor de cercetare să facă observații și cercetări în cadrul loturilor de testare și să vină cu recomandări. Suntem recunoscători producătorilor care s-au oferit ca voluntari pentru a testa soiurile pe terenurile lor. În următoarea perioadă, toată experiența căpătată va fi împărtășită în cadrul seminarelor pe care le organizăm pentru membrii noștri, dar și pentru toți producătorii interesați care ne urmăresc pe rețelele de socializare sau pagina oficială Moldova Fruct”, a spus Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct.
 
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

ÎN LIVEZILE NOASTRE VOR CREȘTE NOI SOIURI DE PIERSIC ȘI CAIS. Care sunt acestea, aflați AICI

ÎN LIVEZILE NOASTRE VOR CREȘTE NOI SOIURI DE PIERSIC ȘI CAIS

Care sunt acestea, aflați AICI

ÎN LIVEZILE NOASTRE VOR CREȘTE NOI SOIURI DE PIERSIC ȘI CAIS. Care sunt acestea, aflați AICI

loading ...