În această săptămână, agricultorii din nordul țării au fost supuși unui test dur. Din spusele pomicultorilor, la Briceni temperaturile negative au ajuns chiar și la -9 grade Celsius. Astfel, recolta a fost afectată în proporții deosebit de mari. Specialiștii susțin că în unele livezi de cais și cireș din raioanele de Nord practic nu va mai fi roadă în acest an.
În raioanele Ocnița, Briceni, Glodeni au fost înregistrate cele mai mari pagube. Dacă unele plantații pomicole sunt înființate la baza unor pante, în denivelări, atunci ele sunt afectate mai mult. Avem apeluri din regiunea de Nord unde plantații de cais au fost afectate în proporții de 100%, aici recolta este compromisă. La Ocnița, sunt plantații cu unele soiuri de cireș afectate în proporții de 80%. În zonele centrale, situația este mai bună. Au fost temperaturi de până la -2 grade, dar, în faza în care se află în prezent, caisul și piersicul nu au fost afectate. În această regiune, ne așteptăm la o recoltă bună, a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Popa, doctor în agricultură, profesor Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
Vitalie Scutaru, fermier din raionul Edineț susține că în acest an roada din livezile sale este practic compromisă. Au înghețat chiar și butonii nedeschiși încă.
La cireș, practic 100% a înghețat. Chiar și azi dimineață am fost, se vede bine deja, e înghețat tot. Doar vârfurile nu le putem verifica. La mere, vedem, dar după primele estimări, cam 70% a înghețat. Cireșul este aproape înflorit, zilele acestea se deschide floarea și era de așteptat că va îngheța, dar la măr... Agronomul nostru spune că prima dată vede așa ceva, butonul este încă mic, închis tot, dar a fost tare afectat. La Edineț, s-au înregistrat luni -7 grade și marți – -8 grade, iar la Briceni au fost chiar și -9,3 grade. Pentru anul acesta, ne așteptam la 2 mii de tone de mere și dacă ne-au rămas 25%, dar nici asta încă nu sunt sigur, iar la cireș așteptam 200 de tone și nu vom avea nimic. Deocamdată, continuăm lucrările în livadă să înflorească tot, apoi vedem sigur ce avem și ce nu, peste 10-14 zile vom vedea mai bine. Dar și așa... noi am mai avut cazuri, mărul chiar dacă mai rămâne după îngheț, roada este necalitativă, are defecte, a declarat pentru AGROMEDIA, Vitalie Scutaru.
Și la Briceni pagubele sunt mari, din spusele fermierilor, au fost afectate aproape toate livezile. Dumitru Demidețchi din satul Colicăuți, raionul Briceni este producător de mere și cireșe. Agricultorul povestește că plantațiile i-au fost afectate în funcție de soiuri și amplasament, unele mai mult, altele mai puțin. Pierderi mai mici v-a înregistra în livezile moderne.
Livada de măr, în medie, aproximativ 30% a fost afectată. Mai depinde și de soiuri, și de amplasarea livezii. Unele porțiuni au fost afectate 30%, altele 50%, iar pe alocuri nu a fost afectată deloc. De exemplu, soiul Slava pobediteleam, cum îi spunem noi, este mai rezistentă, iar soiurile Idared, Champion au suferit mai mult.
La cireș am ales soiuri europene, rezistente: Cordia, Regina, la ele, floarea desfăcută deja rezistă și la -3 grade. Ele înfloresc mai târziu și nu putem încă spune sigur, dar după primele semne, putem estima că nu au fost foarte mult afectate. Dar, din spusele fermierilor din sat, la unii, cireșul a înghețat în proporție de 50-70 la sută, iar la alții, chiar și 90, au rămas doar vârfurile, în funcție de soi și amplasament. Noi am decis să defrișăm soiurile sensibile și să le înlocuim cu acestea moderne, ele se coc târziu, le culegem la mijlocul lui iulie, sunt rezistente la crăpat, la transportare, la boli, au pulpa fermă, a declarat pentru AGROMEDIA, Dumitru Demidețchi.
Potrivit specialistului, Sergiu Popa, riscul de îngheț se menține până pe 6-10 mai. În anul 2020, au fost înregistrate temperaturi negative și în data de 11 mai, care au afectat negativ unele specii pomicole.