ÎNGHEȚURILE DIN APRILIE AU AFECTAT LIVEZILE DE NUC. Primele concluzii, AICI

30 apr 2025
Primăvara anului 2025 a venit cu provocări pentru nucicultorii din Republica Moldova, care au avut de înfruntat două valuri de îngheț în luna aprilie. Conform președintelui Asociației Nucicultorilor din Moldova, Oleg Tîrsînă, afectările au fost semnificative în special în nordul țării și în regiunile joase din zona centrală.
 
Drept consecință a primului val de îngheț din aprilie, care a durat o săptămână, în nordul țării s-au înregistrat pierderi semnificative, în special la soiurile timpurii. Doar cele tardive au scăpat în mare parte de efectele negative. Florile masculine au fost cele mai sensibile în această perioadă, iar acest lucru ar putea reduce eficiența polenizării și, implicit, numărul fructelor care se vor forma.
 
În centrul țării, înghețul a afectat inclusiv soiurile tardive, cum sunt Chandler, Fernor, Franchet sau Lara, varietăți americane și franceze care încep să înflorească abia în această perioadă, a declarat Oleg Tîrsînă pentru AGROMEDIA.
 
Cel mai recent val de îngheț, din dimineața zilei de sâmbătă, 27 aprilie, a avut efecte puternic variabile în funcție de relief și de curenții de aer locali. Au fost semnalate daune în plantațiile tinere, în special în cele situate în zonele de șes și depresiune.
 
Pomii de un an sau doi ani, proaspăt plantați, aveau mugurii plecați în creștere, iar aceștia au fost afectați. Nu e un dezastru, dar pierdem 10 zile de creștere activă, ceea ce contează într-un an agricol scurt.
 
În nord și parțial în centru, în special în zonele de depresiune – cum este la Țibirica, raionul Călărași – am avut plantații afectate masiv. Într-o plantație de aproximativ 20 de hectare, pomii dintr-o vale expusă înghețului au fost compromiși aproape integral. Lăstarii erau dezvoltați și au fost arși de ger, a explicat Oleg Tîrsînă.
 
Pentru soiurile timpurii, impactul a fost vizibil imediat. Au fost afectați lăstarii tineri, care aveau până la 15 cm. În unele cazuri, pierderea poate ajunge până la 80% din recoltă. Totuși, tabloul e foarte pestriț și variază de la o parcelă la alta, în funcție de microclimat, a precizat Oleg Tîrsînă.
 
Deși înghețul a afectat în mod clar dezvoltarea vegetativă a pomilor, impactul final asupra producției nu poate fi estimat cu precizie în acest moment.
 
Evaluarea completă a impactului înghețurilor asupra soiurilor timpurii va putea fi făcută abia peste două săptămâni, iar la soiurile Chandler sau Fernor, ne vom da seama peste o lună dacă au fost sau nu afectate grav. Este prematur să tragem concluzii, subliniază expertul.
 
Chiar și în cazul unor pierderi de flori sau lăstari, Oleg Tîrsînă amintește că există un fenomen compensator: Nuca care rămâne pe pomi se dezvoltă mai bine, cu un calibru mai mare. Așadar, o pierdere de 15–20% din flori poate fi echilibrată de o fructificare de calitate superioară.
 
Președintele asociației atrage totuși atenția asupra riscurilor crescute pentru soiurile timpurii, mai ales în terenuri joase sau expuse curenților reci. El recomandă o alegere atentă a soiurilor în funcție de amplasarea plantației.
loading ...