INOVAȚIILE DIN HORTICULTURĂ: Cât de predispuși sunt fermierii noștri către schimbări

30 nov 2021

Interviu cu Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, UASM.
 
AGROMEDIA: - Dle Peșteanu, sunteți persoana cea mai indicată să ne ofere o radiografie a anului 2021 la capitolul modernizarea sectorului horticol. S-au produs sau nu schimbări majore?
 
Ananie Peșteanu: - Sectorul s-a modernizat, indiscutabil. În primul rând, s-au început a planta pe scară mai largă livezi cu densitate mare, cu 4 500-5 000 pomi/hectar. Plus la aceasta, tot mai multe suprafețe sunt dotate cu elemente de susținere, cum ar fi sistemele pentru irigare și plase antigrindină. Odată cu ele eliminăm din start efectele adverse provocate de schimbările climatice, care influențează agricultura în ultimul timp. Dacă e să vorbim de temperatură, diferența dintre temperaturile de sub plasă și cele din teren deschis sunt de 5 grade. Dacă dispunem de sistem de irigare prin picurare, îl putem conecta în orice moment. Dacă toamna avem insuficiență de apă în sol, efectuăm o irigare de aprovizionare cu o cantitate de 300-400 m3, nu ca prin aspersiune, cu o cantitate de 1 000 m3. Astfel reușim să economisim de 2, 5 ori cantitatea de apă. Pe durata perioadei de vegetație mai rațional redistribuim cantitatea de apă și dacă apare acea secetă atmosferică sau din sol, putem compensa grație irigării prin picurare.
 
  • Cum vor influența aceste tehnologii recolta din anii care vin?
 
  • Pentru anii următori vom avea și o diferențiere mai bună a mugurilor de rod, excludem alternanța de fructificare. Dacă ne uităm la rezultatele anunțate și de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare privind recolta de mere din acest an, e una de 603 mii tone. Anul trecut am avut cca 440 mii tone, dar ne-a jucat festa seceta, fructele au fost cu o greutate mai mică cu 20-25% și 100 mii tone le-am pierdut. Anul acesta, datorită precipitațiilor abundente din perioada de iarnă și primăvară, la centru și nord în perioada de vară, fructele au atins o greutate foarte bună. Am câștigat acele +20%, iar capacitatea de producere a plantațiilor noastre este în jur de 520 tone/ha.
  • Care este mai important factor pentru a obține un măr de calitate?
 
  • Cantitatea o asigură, în primul rând, asociația soi-portaltoi. Noi trebuie să evităm asociațiile cu vigoare mare, mai bine  mergem pe soiuri cu creștere mijlocie și slabă, cum este Golden Reinders, Jonaprince. Sau să cultivăm soiurile spur. Dacă alegem corect asociația soi-portaltoi, sistemul de conducere, adică fus, foarte bine se iluminează pomii, fructele sunt amplasate uniform pe întreg peretele fructifer și în final obținem acea recoltă de 55-60 tone. Pentru condițiile noastre nu trebuie să supraîncărcăm plantațiile cu mai mai multe 55-60 tone/ha, deoarece în anul următor vom avea acea alternanță de fructuație. Mai bine să avem un fruct de calitate, decât cantitate fără calitate.
 
 
  • Dar care sunt cele mai vechi soiuri care se mai cultivă la noi?
 
  • Simirenco, Banană de iarnă care, practic, în ultimul timp nu se realizează pe nicio piață, poate doar pe cea internă, deoarece consumatorul caută varietăți noi. Unii procură aceste fructe mai ieftine pentru a stoarce suc din ele. Aceste soiuri erau cândva solicitate și pe piața din Rusia, acum consumatorul și-a schimbat preferințele și mai bine dă un ban, dar consumă un fruct de calitate. Apoi vedeți că și în Rusia se trece parțial la comercializarea din magazine, nu la piețele angro, și rețelele de supermarketuri cer soiuri solicitate de clienți.
 
 
  • Putem afirma că pentru horticultură anul 2021 a fost unul bun?
 
  • Dacă ne referim la anul în curs, în cazurile când vorbim de sectoarele mici, au cam șchiopătat, mai ales pomicultorii din zona de Nord. Au căzut precipitații abundente, lupta cu rapănul a fost dificilă, nu l-au tratat la timp și o parte din fructe sunt afectate. În plantațiile industriale, unde sunt tehnologi, s-a monitorizat, au stații meteo, aceste consecințe au fost excluse. În ultimul timp se utilizează pe larg rărirea chimică, corecția manuală, se folosesc regulatori de creștere pentru alungirea fructelor, pentru mărirea numărului de celule, pentru sporirea gradului de legare a florilor. Vedeți că noi ne cam batem cap în cap: întâi mergem și sporim gradul de legare a florilor, apoi efectuăm rărirea chimică și după care mai venim și mai corectăm manual. Apoi mergem cu regulatorul ca să mărim fructele să le aducem la condițiile impuse de piață. Dar și regulatorul de creștere trebuie să fie însoțit de fertilizări extra foliare.
 
  • Cred, totuși, că pomicultorii au prins anumite chestii de care trebuie să se lege...
 
  • Desigur, ei au niște repere redate în diverse ghiduri editate de proiectele în derulare. În manualele tehnologice este prezentat întreg procesul, pas cu pas, începând de la alegerea terenului și până la păstrarea fructelor. Uneori producătorii noștri nu le prea răsfoiesc, ca să ia cunoștință de informațiile la zi. Ei ar trebui să participe și la seminarele regionale, pentru că și datele din ghid sunt de trei-patru ani, dar noutățile sunt oferite la lecțiile teoretice și practice.
 
Vă mulțumim!
loading ...