ION CUHAL: „Producătorii și procesatorii de nuci din Moldova sunt atractivi pentru partenerii externi”

09 feb 2023
În perioada 8-10 februarie, la Berlin, Germania se desfășoară cea mai importantă expoziție pentru producătorii și exportatorii de fructe - Fruit Logistica. Este una dintre cele mai mari expozitii internaționale, specializate pe fructe, legume și tehnologii aplicate în domeniu. Anul acesta, pentru prima dată, la această expoziție participă și producătorii de nuci din Republica Moldova. Pentru a afla mai multe detalii despre eveniment și importanța acestuia pentru nucicultorii noștri, AGROMEDIA a discutat cu Ion Cuhal, administratorul companiei „Nova Nut”, prezent la expoziție.Pentru nucicultorii moldoveni, prezența la acest important eveniment este o oportunitate imensă, care crează o mult mai bună vizibilitate pentru producția nuciferă din țara noastră, ajutând foarte mult la stabilirea unor noi parteneriate și colaborări pentru exportul producției nucifere.

La fel, prin această misiune, care este în totalmente finanțată de către membrii Asociației Nucicultorilor din Moldova, promovăm calitatea, imaginea Republicii Moldova pe mapamond, ne-a spus Ion Cuhal.Gustul deosebit, dar și alte calități organoleptice, care fac nucile din Moldova mai atractive pentru consumatori i-au impresionat pe mulți dintre cei care s-au apropiat de standul nostru acolo, mai spune antreprenorul.

Sectorul nucifer moldovenesc a evoluat semnificativ in ultimii 10 ani. S-a renunțat la sortimentul vechi, neproductiv și de calitate insuficientă și s-a trecut la sortiment modern, competitiv, cunoscut consumatorului european și mondial. Textura, parfumul, savoarea unică a miezului nucilor crescute în Moldova, seriozitatea și profesionalismul nucicultorilor noștri, proximitatea geografică de spațiul european, acordurile de liber schimb, semnate cu cele mai multe regiuni ale lumii, toate sunt avantaje competitive care fac ca producatorul și procesatorul din Moldova să fie atractiv pentru partenerii externi.

Timp de 2 zile de expoziție, producătorii moldoveni au avut multe discuții și schimburi de contacte cu reprezentanți ai diferitor companii specializate în importul de fructe, inclusiv nuci, din diferite țări. Unele au fost foarte productive și s-a văzut că există un interes real pentru produsele noastre. De asemenea, standul cmun al producătorilor moldoveni a fost vizitat de ambasadorul Moldovei în Germania, Aureliu Ciocoi, menționează administratorul „Nova Nut”.Suntem convinși că participarea la Fruit Logistica va fi un pas considerabil în dezvoltarea sectorului de producere și procesare al nucilor din țara noastră.

Dupa ce am vizitat mai multe standuri din cadrul expoziției, concluzia generală este că lumea este într-un continuu proces de dezvoltare, de ameliorare tehnologică, comerțul se extinde, noi orizonturi se deschid în permanență. Este important ca și noi, cei din Moldova, să fim integrați și cât mai puternic ancorați în toate aceste procese globale și să ne promovăm producția și interesele pe marea arenă internațională, concluzionează Ion Cuhal.La Fruit Logistica participă 5 companii din domeniul nucifer din Republica Moldova:Nova Nut SRL, Pomul Regal SRL, Pepeniera Voinesti, Fernuci SRL și Luxinvest SRL, membre ale Asociației nucicultorilor din Moldova.
loading ...