IURII DIUȚĂ, PREȘEDINTELE “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”: “Piața locală este foarte mică, ne salvează exportul”

15 jul 2021

Producătorii de cireșe din stânga Nistrului, membri ai Asociației producătorilor de Fructe “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”, recoltează în aceste zile ultimele cireșe din anul curent. De luni, pomicultorii vor începe culegerea caiselor care în acest an au rodit din plin și care vor merge la export. Și asta pentru că piața de desfacere din Transnistria este una foarte mică, iar capacitatea de cumpărare a consumatorilor s-a diminuat din cauza pandemiei Covid-19.
 
AGROMEDIA  a discutat despre situația din pomicultură cu Iurii Diuță, președintele Asociației, care ne-a comunicat că “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ” are în calitate de membri cca 20 de companii producătoare de fructe.
 
“Toți suntem pomicultori și cultivăm mere, vișine, cireșe, prune și caise. Avem în total cam 5 mii ha de livadă și majoritatea dispun de sisteme de irigare. Sunt șase companii cu livezi superintensive, dotate cu plasă,  sisteme de suport, depozite”, ne-a relatat dl Diuță.
 
Una dintre ele este Agro Compact, care anul trecut a creat o grădină superintensivă în Grigoriopol, urmând să devină cea mai mare din Transnistria. De altfel, anume Agro Compact este și prima companie specializată în producerea fructelor din stânga Nistrului despre care încă în 2019 se anunța că va obţine certificatul GLOBAL G.A.P. Firma cultivă peste 6 mii de hectare de terenuri agricole, 138 ha fiind livezi de de meri, caişi, pruni și vișini.
 
Agro Compact, o companie agricolă model
 
Stepan Platsynda, fondator și CEO al companiei agricole declara că
întregul proiect este condus de italieni, ei vin constant, monitorizează respectarea tehnologiilor. Firma a construit și cea mai mare piscină artificială din republică, cu un volum de 36 mii de metri cubi. Pentru a stoca produsele, întreprinderea a montat un frigider cu o capacitate de 4 600 de tone. Dispune de camere de pre-răcire, camere pentru struguri și camere pentru mere.
 
În lista companiilor pomicole de top din stânga Nistrului se înscrie și “Eurorostagro”, cu propriu frigider și cu 60 ha de livadă.
 
Iurii Diuță a mai subliniat că piața locală este prea mică pentru recolta adunată de pomicultorii din Asociație.

“Exportăm destul de mult. Cireașa, vișina, caisele și cca 70 la sută din mere merg la export. Cel mai mult exportăm în Rusia și Ucraina. În acest an în Ucraina nu am dus cireșe, pentru că o au pe a lor destulă, ne-am orientat cu aceste fructe spre Rusia. Acolo avem deja stabilite contacte și perfectate contracte cu mai multe companii. Pe piața locală, cireșele costă acum 20-27 lei/kg. La început au fost și mai scumpe, dar le-a scăzut prețul. Caisele costă cca 35 lei/kg”, ne-a relatat Președintele Asociației “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”.
 
Au tot sprijinul Asociației Moldova Fruct
 
Potrivit lui, suportul acordat de echipa Moldova Fruct este unul considerabil și grație ei organizează seminare, participă la evenimente și expoziții locale și peste hotare.
 
“Am mers împreună în Federația Rusă, Spania, Italia, de unde am adus și material săditor, noi soiuri de fructe pe care suntem gata să le testăm și să le cultivăm. Persoanele din stânga Nistrului vor să facă agricultură. Cine dorește să devină horticultor, e un pic mai dificil, dar se acordă credite cu 3-4% pentru frigidere, plantare livezi, procurare utilaje pentru o perioadă de 5-6 ani. E un spor destul de bun pentru dezvoltarea acestui domeniu”, ne-a comunicat fermierul.
 
Iurii Diuță are 52 de ani, practică agricultura din 2010 și deține două companii – una specializată în importul de fructe exotice și alta care produce fructe locale și le exportă. Chiar dacă agricultorii din stânga Nistrului nu beneficiază de subsidii, ei pot aplica pentru programele de granturi și beneficia de suport din partea instituțiilor internaționale acreditate la Chișinău.
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

IURII DIUȚĂ, PREȘEDINTELE “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”: “Piața locală este foarte mică, ne salvează exportul”

IURII DIUȚĂ, PREȘEDINTELE “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”: “Piața locală este foarte mică, ne salvează exportul”

IURII DIUȚĂ, PREȘEDINTELE “ДНЕВСТРОВСКИЙ ФРУКТ”: “Piața locală este foarte mică, ne salvează exportul”

loading ...