Împătimită de creșterea roșiilor, Valentina Seiz din Comrat a adunat în colecția sa peste 600 de soiuri de tomate din toate colțurile lumii. Cu multă muncă, studiu și dedicație, femeia și-a transformat pasiunea într-o mică afacere, implicând în procesul de cultivare a tomatelor toți membrii familiei, transmite AGROMEDIA, cu referire la TV Moldova 1.
În acest an, în serele Valentinei cresc peste 100 de soiuri de roșii de diferite culori, forme și dimensiuni. Roșii, roz, galbene și chiar albe și verzi tomatele de la Comrat deși provin de pe meleaguri îndepărtate, sunt crescute în condiții ecologice, menționează agricultoarea.
La început, mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu această activitate, acum, însă, îmi place foarte mult să urmăresc cum cresc roșiile. Cum dintr-un fir mic se dezvoltă tulpini mari și viguroase care dau recolte frumoase. Avem tomate albe, galbene, roz. Fiecare dintre ele are gustul propriu, diferă și ca aspect, asta mă atrage cel mai mult, susține Alexei Seiz.
Familia Seiz este unica din țară care cultivă o gamă atât de variată de soiuri de tomate, unice și noi pentru agricultura din Moldova. Rezultatele frumoase pe care le-au obținut și interesul consumatorilor pentru roșiile deosebite de la Comrat au permis antreprenorilor să mărească suprafața de cultivare.
Am început cu o seră mică, cu timpul, ne-am extins. Suntem primii care cultivăm aceste soiuri de roșii, semințele le comandăm din Federația Rusă, Statele Unite ale Americii. Avem soiuri de tomate practic din toate țările. Rezultatul este uimitor, sunt foarte frumoase, roditoare, gustoase. Sunt o mare bucurie pentru noi. Nici de flori nu avem nevoie pentru că sunt colorate și le înlocuiesc perfect, menționează Iuliana Șimlâh.
Valentina Seiz povestește cu emoții despre fiecare soi de roșii pe care îl are în colecția sa. Primăvara aceasta a semănat doar soiuri noi, care s-au adaptat perfect mediului climatic de la noi, spune femeia.
În acest an, am semănat doar 176 de soiuri, mai puțin decât anul trecut, toate sunt semințe noi, pe care nu le-am mai avut. Din păcate, anul 2022 nu este anul roșiilor, este prea cald, chiar dacă le stropim, oricum, nu este suficient. O parte din roadă deja a fost vândută. Altele, le folosim pentru conserve. Facem suc, sos de roșii. Anul trecut, am făcut suc verde, galben, roz din roșii crescute ecologic, povestește Valentina Seiz.
Legumicultorii din sudul țării au adunat până în prezent o colecție de peste 600 de soiuri unice de roșii aduse din cele mai îndepărtate țări.