LEGUME NATURALE DE LA LEOVA. Unde le găsiți, cine le cultivă și cum le puteți comanda online, aflați AICI

14 jun 2021


Dacă mergeți pe traseul Chișinău-Cahul, cam pe la jumătate de drum, dați și de satul Sărata Nouă din Leova. În mâna dreaptă, chiar lângă poartă veți vedea o catedră improvizată cu două grămăjoare de legume,  roșii și castraveți. Cea care le propune spre vânzare drumeților este fermiera Galina Lefter. A fost polițistul de sector și a avertizat-o respectuos că nu are voie să pună taraba de ocazie la drum. Un om mare de la Chișinău însă i-a șoptit că, de fapt, se permite, doar că în curte. Strică esteticul rural. În toată România cineva ceva propune la drum, la noi nu se poate pentru că… nu se poate. 
Galina Lefter împreună cu soțul și copiii cultivă legume acasă. Au în gestiune o seră în care cresc cinci soiuri de castraveți și cinci de roșii. Unul care nici denumire nu are, dar este deosebit de arătos, gustos, rezistent, l-au adus de peste Prut. Ei au stat vreo 16 ani în România, au crescut și acolo legume proaspete, apoi au revenit în Sărata Nouă. 

Galina Lefter se consideră mic producător de legume ecologice. Zice că, Doamne ferește, nu stropește cu nimic, nici măcar cu legendara „piatră vânătă”, doar apă și suflet. Apropo de apă. Leguma lor încă nu este oficializată sută la sută din punc de vedere eco. Nu poate obține certificat ecologic pentru că apa nu corespunde standardelor ecologice. Pentru ca minunea să se producă, zice doamna, trebuie să ai ori apeduct, ori neamuri la Ierusalim. În Sărata Nouă apeductul încă nu a ajuns. Oamenii scot apa din fântâni.

Încă anul trecut în localitate au venit niște cehi care împreună cu autoritățile locului au implementat un proiect. Mai bine zis au luat probe de apă din fântânile satului. Apoi au agățat pe garduri o înștiințare despre compoziția apei cu pretenții de H2O potabil. Ceea ce este notat cu roșu e depășire de normă. Toți văd că e depășire de normă și toți beau apa cu depășiri. Altă sursă deocamdată pur și simplu nu există. De fapt, doamna Lefter zice că, până la urmă, totuși va obține acel certificat ecologic, trebuie doar să procure utilajul necesar pentru filtrare. Dar pentru asta trebuie bani. Iar bani poate scoate doar din comercializarea roșiilor și a castraveților care anul acesta au dat rod din belșug. S-au copt devreme pentru că au tot dat foc cu lemne, începând cu Anul Nou pe nou. 

De două ori pe săptămână vine cu comenzi la Chișinău. De când cu Covid-ul au deprins arta comerțului pe net. Au plasat oferta cu telefoane, câteva poze bune și orășenii solicită marfa. Familia Lefter livrează direct la scară doar în cazul în care ați comandat minim de 150 de lei. Un pic e cam scump, dar se merită, mica antreprenoare subliniind că oamenii trebuie să înțeleagă: ce e bun și curat, costă.

loading ...