MAI PUȚINE ROȘII DIN TURCIA. Aceasta a limitat exportul de tomate în stare proaspătă și procesate

12 sep 2022
Pentru a menține stabilitatea prețurilor pe piața internă, Guvernul turc a limitat exportul de roșii, conserve și pastă de tomate. Decizia vine drept urmare a cererii tot mai mari din Europa pentru produse agricole turcești, transmite AGROMEDIA, cu referire la puterea.ro.

Autoritățile subliniază că acest lucru nu înseamnă o interdicție totală sau impunerea de restricții.

Experții apreciază că acesta este un semnal clar pentru cultivatori și companiile comerciale cu privire la faptul că exporturile acestor produse ar putea fi restricționate, dacă aprovizionarea pe piața locală scade.

Cererea de produse agricole turcești din partea Europei a crescut, din cauza crizei energetice, care a dus la închiderea serelor în multe țări, majorându-se importurile de produse agricole, în special de roșii și pastă de tomate.

Acest lucru a condus la speculații că prețul roșiilor poate ajunge până la 40 sau 50 de lire turcești pe kilogram. Guvernul a decis să acționeze înainte ca acest lucru să se întâmple cu adevărat și a transmis un mesaj că prioritatea ar trebui să fie piața internă, au spus experții.

Dacă cererea din Europa crește, este posibil ca oferta să nu satisfacă cererea locală, a declarat Ali Çandır, președintele Bursei de Mărfuri din Antalya.

Creșterile de preț la fructe și legume se bazează probabil pe așteptările că oferta va fi canalizată către exporturi din cauza cererii din Europa. Cu toate acestea, putem transforma criza din Europa într-o oportunitate. Putem crește producția și le putem exporta fără a provoca probleme pe piața internă, a spus Çandır.

Turcia este al patrulea cel mai mare producător de tomate din lume, după China, India și SUA, România fiind una din piețele importante de desfacere.

Turcii sunt și un furnizor important de fructe și legume pe piața internațională, principalii clienți fiind Rusia – 30% din total livrări, urmată de Germania – 10%, Ucraina și Irak, câte 7%, fiecare, România – 6%, Bulgaria – 3%, Siria – 3%, Polonia – 2%, India- 2% și Olanda- 2%.

MAI PUȚINE ROȘII DIN TURCIA. Aceasta a limitat exportul de tomate în stare proaspătă și procesate

MAI PUȚINE ROȘII DIN TURCIA

Aceasta a limitat exportul de tomate în stare proaspătă și procesate

MAI PUȚINE ROȘII DIN TURCIA. Aceasta a limitat exportul de tomate în stare proaspătă și procesate

loading ...