Va reuși R. Moldova să exporte stocurile rămase de mere de bună calitate până în iunie 2021? Răspunsul s-ar putea să fie unul complicat. În luna martie a acestui an, potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, au fost exportate din țară puțin peste 17 mii tone de mere – acesta este mai puțin de jumătate din volumul aprovizionărilor (aproape 30 mii tone) în aceeași lună anul trecut.
În aprilie 2020, țara a crescut brusc exporturile de mere – mai mult de 39 de mii de tone, în luna mai 2020 cantitatea a fost de asemenea mare – aproape 25 de mii de tone, iar în iunie a scăzut la aproximativ 3 mii de tone.
Aparent, comercianții exportatori locali încă mai speră să repete scenariul de anul trecut, sau, cel puțin, să se apropie de acesta, scrie East Fruits. Dar va fi oare suficient, având în vedere că, potrivit estimărilor experților, aproximativ 50-70 de mii de tone de mere de anul trecut au rămas în depozitele producătorilor și comercianților până la jumătatea lunii aprilie 2021?
Anterior, EastFruit a raportat că, în 2021, exporturile de mere din Moldova sunt cu mult în urmă față de anul trecut: în ianuarie-februarie, aproximativ 28 de mii de tone de mere au fost exportate din țară (pentru aceeași perioadă a anului trecut, exporturile acestor fructe s-au ridicat la 54 mii tone).
Cu toate acestea, în rândul producătorilor și exportatorilor lor, nu există încă o nervozitate excesivă din cauza exportului lent de mere. Poate că factorul calmant îl reprezintă acea creștere mică, în medie cu 0,03-0,05 USD/kg pentru merele moldovenești de aproape toate soiurile destinate exportului, înregistrată la mijlocul lunii curente?
Mai mult, merele au crescut ușor în preț, în ciuda unei ușoare majorări a cursului de schimb al leului moldovenesc față de dolar, dar și datorită unei întârzieri a sosirii timpurii a fructelor de pădure și a legumelor pe piață, din cauza primăverii răcoroase, care ar influența indirect prețurile mărului.