MOLDOVA – ÎN TOP 20 EXPORTATORI MONDIALI DE CIREȘE. „Învățând tehnologiile noi, putem să facem în țara noastră ceva la un nivel destul de înalt”

09 aug 2022
În lunile iunie-iulie Moldova a exportat o cantitate record de cireșe, comparativ cu anii precedenți - peste 14 mii tone. Aceasta denotă o dezvoltare a sectorului, investiții în noi soiuri și tehnologii de producere, transmite AGROMEDIA, cu referire la jurnaltv.md.

Un rol important în dezvoltarea acestui sector revine USAID, Agricultura Performantă în Moldova, care a susținut inovațiile și a construit, pe parcursul anilor, modele pe dimensiunea tehnologii moderne, implementarea de standarde internaționale, diversificarea piețelor de export, modele care pot fi preluate și de alți antreprenori.

Potrivit datelor, Moldova se numără în top 20 exportatori mondiali de cireșe. Suprafața plantațiilor de cireș din țara noastră, crescând de două ori în ultimii zece ani.

Mariana Pâslaru, producător de cireșe din Ustia, Dubăsari:

Dacă mulți ani în urmă mi-ar fi spus cineva că mă voi ocupa cu agricultura, nu aș fi crezut. Eu sunt fată de la oraș, dar pot spune că rădăcinile totuși mi se trag de la țară, de la pământ, de la părinți, de la bunei. Mă bucur foarte mult că m-am întregit cu această afacere.

Anul acesta este unul foarte bun pentru cireșe. Avem și calibru, avem și culoare, avem și fermitate, avem și aromă și dulceață. Este un an ideal. O nouă experiență pentru mine este exportul în Olanda. Suntem prezenți într-un tur virtual al Moldovei unde orice consumator, orice cumpărător de pe tot globul pământesc poate accesa site-ul și dacă este interesat de cireșe, a deschis cireșelele și ne găsește.

Proiectul Agricultura Performantă în Moldova al USAID este un ajutor foarte mare pentru noi, agricultorii. În primul rând, este ca un suport, ne ajută, ne îndrumă. A fost la seminare, am fost la întruniri, am vizitat livezile de cireș din Statele Unite, a fost pentru noi un ajutor la gradul superlativ, fără de care nu ne-am fi putut isprăvi.

Ion Tulei, producător de cireșe din Olănești:

Mi-aș dori ca cireșele noastre să ajungă peste tot, să ne cunoască toate țările din lume. Să ne cunoască după calitățile gustative. Împreună cu USAID Moldova, am studiat foarte multe tehnologii de producere modernă. Avem instalat un acoperiș anti ploaie care ne permite să protejăm cireașa de ploaie și de grindină.

Și tehnologiile de producere care s-au studiat pe parcursul anilor, le-am implementat și toate aceste chestii ne permit ca să avem un produs finit de o calitate foarte bună și protejat.

Proiectul Agricultura Performantă În Moldova a fost un promotor al ideilor inovative în țară. Acum câțiva ani, am venit cu ideea procurării unei linii de sortare, ei au fost destul de entuziasmați și împreună am implementat acest proiect. Ei ne-au ajutat financiar pentru a procura linia de sortare și având asemenea instrumente, noi putem ieși pe piețe mult mai sofisticate sau mai dezvoltate. Noi deja putem ieși cu cireașa calibrată după diametru. Având asemenea instrument, noi putem vinde produsul nostru deja cu un preț mult mai înalt și dacă umblăm puțin prin lume, studiem, învățăm tehnologiile noi care sunt pe piață, putem și noi să facem în țara noastră ceva la un nivel destul de înalt.

MOLDOVA – ÎN TOP 20 EXPORTATORI MONDIALI DE CIREȘE. „Învățând tehnologiile noi, putem să facem în țara noastră ceva la un nivel destul de înalt”

MOLDOVA – ÎN TOP 20 EXPORTATORI MONDIALI DE CIREȘE

„Învățând tehnologiile noi, putem să facem în țara noastră ceva la un nivel destul de înalt”

MOLDOVA – ÎN TOP 20 EXPORTATORI MONDIALI DE CIREȘE. „Învățând tehnologiile noi, putem să facem în țara noastră ceva la un nivel destul de înalt”

loading ...