Afinele sunt considerate cele mai sănătoase fructe, iar în ultimii ani și moldovenii au ocazia să le consume. Asta pentru că au început să fie importate, dar avem și producători locali care le cresc pe solurile din țara noastră. Evident, că prețul acestor fructe este destul de mare, dar și cheltuielile pentru întreținerea plantațiilor necesită investiții colosale. Una dintre cele mai mari companii producatoare de afine din Moldova se află în raionul Strășeni. Plantația se întinde pe o suprafață de 10 hectare, în apropiere de o pădure. Acest lucru îl scutește pe antrenor să aplice insecticide, iar astfel fructele sunt mai sănătoase.
“În Moldova solurile sunt bogate și roditoare, dar mai puțin potrivite pentru cultivarea afine. Pentru a reuși să cultivăm afinele pe solurile noastre, sunt necesar de dezvoltat noi tehnici agricole, care implică eforturi și costuri ridicate de producere. Sunt făcute investiții mari în ajustarea solului, aprovizionare cu apă ș.a. Aceste generează costuri de producere mai mari. Atunci când suntem puși în situația de a compara prețurile afinelor autohnone cu prețul celor de import, avem 3 aspecte de analizat:
- Caracterul extensiv al activității agricole, în sensul în care cultivarea unei culturi pe o suprafață mai mare permite diminuarea costurilor de producție. Or compania noastră gestionează o suprafață de 10 ha de plantație cu afine, comparativ cu suprafețe de 30, 40 sau peste 100 ha ale producătorilor din exterior.
- Costuri de producție mai ridicate în Republica Moldova, cauzate de eforturile și cheltuielile suplimentare necesare întreținerii unei plantații de afine în țara noastră.
- Influența condițiilor climaterice asupra productivității plantației. Deși sunt depuse eforturi enorme, recolta de afine per ha în țara noastră este mai scăzută decât în alte zone. Acest factor de asemenea are o influență asupra prețului de comercializare a afinelor autohtone.
Totodată, afinele au preț mai ridicat și comparativ cu alte pomușoare.
“Suplimentar la factorii amintiți anterior care influențează prețul afinelor avem și taxa pe valoare adăugată, care este de 20 la sută, spre deosebire de celelalte pomușoare, fructe și legume, care au o cotă TVA redusă de 8%. Facem un exercițiu pentru a înțelege diferențele pornind de la prețul de comercializare de 180 lei/kg. Prețul net în acest caz este de 150 lei/kg, la care se adaugă 20% TVA. Avem 150 lei+30 lei(20% TVA) = 180 Lei/kg preț efectiv de vînzare. Dacă am beneficia de cota de TVA redusă de 8% ca și celelalte fructe și legume, la un preț net de 150 Lei +8% TVA (12 Lei) am avea un preț efectiv de comercializare de 162 Lei/kg. Este dificil să le explicăm iubitorilor de afine calculele respective. Dinamica condițiilor climaterice are un impact la fel nefavorabil, iar recolta de afine în acest an, ca și pentru multe alte culturi agricole, este sub nivelul estimărilor atât cantitativ cât și calitativ.” a mai spus reprezentantul companiei.
În magazine, un kilogram de afine autohtone costă 180 de lei, iar cele importate -160. Totuși, sunt perioade când prețurile sunt aceleași indiferent de țara producătoare.
Importanța afinelor: Cu un conținut bogat de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai. Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.