MOTIVUL PENTRU CARE AFINELE SUNT SCUMPE. Cât de greu este să întreții o astfel de plantație

06 aug 2020

Afinele sunt considerate cele mai sănătoase fructe, iar în ultimii ani și moldovenii au ocazia să le consume. Asta pentru că au început să fie importate, dar avem și producători locali care le cresc pe solurile din țara noastră. Evident, că prețul acestor fructe este destul de mare, dar și cheltuielile pentru întreținerea plantațiilor necesită investiții colosale. Una dintre cele mai mari companii producatoare de afine din Moldova se află în raionul Strășeni. Plantația se întinde pe o suprafață de 10 hectare, în apropiere de o pădure. Acest lucru îl scutește pe antrenor să aplice insecticide, iar astfel fructele sunt mai sănătoase.

În Moldova solurile sunt bogate și roditoare, dar mai puțin potrivite pentru cultivarea afine. Pentru a reuși să cultivăm afinele pe solurile noastre, sunt necesar de dezvoltat noi tehnici agricole, care implică eforturi și costuri ridicate de producere. Sunt făcute investiții mari în ajustarea solului, aprovizionare cu apă ș.a. Aceste generează costuri de producere mai mari. Atunci când suntem puși în situația de a compara prețurile afinelor autohnone cu prețul celor de import, avem 3 aspecte de analizat:
  1. Caracterul extensiv al activității agricole, în sensul în care cultivarea unei culturi pe o suprafață mai mare permite diminuarea costurilor de producție. Or compania noastră gestionează o suprafață de 10 ha de plantație cu afine, comparativ cu suprafețe de 30, 40 sau peste 100 ha ale producătorilor din exterior.
  2. Costuri de producție mai ridicate în Republica Moldova, cauzate de eforturile și cheltuielile suplimentare necesare întreținerii unei plantații de afine în țara noastră.
  3. Influența condițiilor climaterice asupra productivității plantației. Deși sunt depuse eforturi enorme, recolta de afine per ha în țara noastră este mai scăzută decât în alte zone. Acest factor de asemenea are o influență asupra prețului de comercializare a afinelor autohtone.
De aici se formează̆ și prețurile, care uneori sunt mai mari decât la afinele de import. Noi depunem eforturi mari pentru a oferi consumatorilor de afine un produs de calitate la un preț competitiv. Acest lucru nu este tot timpul înțeles de cetățenii noștri și uneori este dificil să explicăm toate detaliile fiecărei persoane în parte”, a declarat reprezentantul unei companii.

Totodată, afinele au preț mai ridicat și comparativ cu alte pomușoare.

Suplimentar la factorii amintiți anterior care influențează prețul afinelor avem și taxa pe valoare adăugată, care este de 20 la sută, spre deosebire de celelalte pomușoare, fructe și legume, care au o cotă TVA redusă de 8%. Facem un exercițiu pentru a înțelege diferențele pornind de la prețul de comercializare de 180 lei/kg. Prețul net în acest caz este de 150 lei/kg, la care se adaugă 20% TVA. Avem 150 lei+30 lei(20% TVA) = 180 Lei/kg preț efectiv de vînzare. Dacă am beneficia de cota de TVA redusă de 8% ca și celelalte fructe și legume, la un preț net de 150 Lei +8% TVA (12 Lei) am avea un preț efectiv de comercializare de 162 Lei/kg. Este dificil să le explicăm iubitorilor de afine calculele respective. Dinamica condițiilor climaterice are un impact la fel nefavorabil, iar recolta de afine în acest an, ca și pentru multe alte culturi agricole, este sub nivelul estimărilor atât cantitativ cât și calitativ.” a mai spus reprezentantul companiei.

În magazine, un kilogram de afine autohtone costă 180 de lei, iar cele importate -160. Totuși, sunt perioade când prețurile sunt aceleași indiferent de țara producătoare.

Importanța afinelor: Cu un conținut bogat de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai. Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

SERGIU NEGRESCU: Tehnici de tăiere a pomilor fructiferi

27 jan 2022

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

MOTIVUL PENTRU CARE AFINELE SUNT SCUMPE. Cât de greu este să întreții o astfel de plantație

MOTIVUL PENTRU CARE AFINELE SUNT SCUMPE

Cât de greu este să întreții o astfel de plantație

MOTIVUL PENTRU CARE AFINELE SUNT SCUMPE. Cât de greu este să întreții o astfel de plantație

loading ...