Există multe motive pentru care suntem nevoiți să mutăm pomii fructiferi. De cele mai multe ori, dorim să facem loc unor specii noi sau să reorganizăm culturile din grădină, indiferent că vorbim de legume sau fructe.
Pentru a muta pomii trebuie, însă, să ținem cont de câteva sfaturi, pentru a ne asigura că plantele nu au de suferit și că pot să rodească în continuare. În acest material, aflați mai multe informații despre procesul de mutare a pomilor, oferite de Tibi Tips într-un video pe canalul său de Youtube.
Important: dacă pomul are o vârstă mai mare de 6-7 ani, mutarea va fi mai dificilă, în sensul în care scad șansele de prindere.
Procedura de extracție a pomilor
Înainte de toate trebuie sa luăm pomii pe care dorim să îi mutăm și să facem o gaură în jurul lor săpând conic. Prin această metodă, extracția pomului se va face foarte usor.
Dacă întâmpinați rezistență, din cauza rădăcinilor, nu este o problemă dacă le secționați. Ele vor crește din nou în locul în care veți replanta pomul.
Puteți să păstrați pământul din jurul rădăcinilor și să-l transplantați în acest fel.
Fasonarea rădăcinilor
Pentru a se putea regenera, trebuie să tăiem rădăcinile care au suferit răni în momentul extracției (vârfurile care au fost tăiate de cazma).
Coroana
Coroana este necesar să o reducem cu 70-80%, pentru a nu forța pomul să împingă seva, el neputând să susțină aceste ramuri.
Căutați să găsiți câteva mlădițe cât mai aproape de locul în care se ramifică si sectionați-le.
Plantarea pomilor mutați
„În procesul de plantare, eu plantez pomii după humus. Eu personal nu fac gropile cum scrie la carte, ci mă orientez după sol, după stratul de humus, unde pomul se poate hrăni”, explică Tibi Tips.
Faceți groapa astfel încât rădăcinile lui să stea lejer, să nu stea înghesuit. Eu am făcut undeva la circa 28 cm adâncime. Îl fixăm vertical, apoi adăugăm pământul bătătorindu-l ușor cu picioarele. Se recomandă să facem o groapă de două ori mai mare ca diametrul rădăcinilor, astfel încât acestea să se dezvolte mai ușor în pământul pus atunci.
Când se mută pomii fructiferi?
Cel mai bun moment în care puteți face mutarea pomilor este fie luna noiembrie, fie luna martie, atunci când pământul este dezghețat. Dacă pământul este înghețat sau prea dur, riscați să răniți prea tare rădăcinile.
Așadar, puteți transplanta în primavără, până în luna aprilie, cât și toamna în octombrie și noiembrie. Nu transplantați pomii atunci când aceștia au început să dezvolte muguri sau în timpul sezonului de fructificare.
De asemenea, un alt sfat important de la specialiști este ca în noua locație pomul să aibă minim 5-6 ore de lumina pe zi. Totodată, udați pomul după mutare.
Sursa: Cultivaprofitabil.ro