Producătorii de mere din Republica Moldova sunt la un pas de faliment. Din cauza războiului ruso-ucrainean aceştia nu-şi mai pot exporta producţia în ţările CSI. Fermierii nu au pieţe alternative iar o parte din ei nu-şi pot obţine banii pentru fructele vândute din cauza sancţiunilor impuse băncilor din Rusia şi prăbuşirii rublei. În prezent, în depozitele din Republica Moldova sunt peste 120 de mii tone de mere.
Aliona Mandati are peste 60 de ha de livadă super-intensivă de meri, în raionul Floreşti. Anul trecut a cules două mii de tone iar jumare din recoltă a exportat în Orientul Mijlociu. Restul urma să ajungă în ţările CSI dar stă cu merele în depozit.
ADRIAN CĂLDARE, producător, exportator de mere: „La momentul actual, s-au schimbat itinerarele, însă 50% din parcul auto moldovenesc nu corespunde condiţiilor ca să tranziteze partea europeană.”
Fermierii care au exportat mere în Federaţia Rusă se tem că nu vor mai obţine banii pentru fructele vândute.
VICTOR AVRAM producător, exportator de mere: „Eu văd o situaţie mai complicată deoarece conflivtul nu se ameliorează în Ucraina, şi atunci toate restricţiile, bătaia asupra Rusiei va fi destul de dură din partea occidentului şi inflaţia va ieşi de sub control. Mă tem că peste o lună nu va fi nicio bancă din Rusia care va putea transfera bani."
O soluţie ar fi exportul pe pieţe alternative, pe cale maritimă, prin Constanţa, dar şi aici exportatori întâmpină dificultăţi.
VITALIE OBRIJANU producător, exportator de mere, r. Râşcani: „Dacă aveţi produs calitativ încărcaţi în camion frigorigic îl trimiţeţi în Constanţa şi acolo se tranbordează. Dar apare o altă problemă, este nevoie de un ambalaj specific pentru transportul maritim, un amblaj care necesită şi alveole pe care le importăm din Ucraina iar furnizorii noştri sunt acum blocaţi."
Unii se gândesc să livrezele merele la fabricele de procesare din R. Moldova. Chiar şi aşa, există riscul că nu-şi vor putea scoate cheltuielile.
TATIANA PAVLIUC producător/exportator de mere, r. Ocniţa: „Noi suntem toţi în credit, toţi de aici suntem milionari în credite. În afară de asta răspundem cu casa noastră, copii noştri. În caz de ceva rămânem pe drumuri la bătrâneţe. As spune că la motorină acciza să o întoarcă pentru lucrările agricole – 100 de litri la ha."
Fermierii cer să fie scutiţi şi de la plata impozitelor pe venit pentru anul 2021 şi 2022. Iar pentru a relua exporturile pe un nou traseu, să fie făcut un coridor verde cu România, pentru ca produsele perisabile să nu stea câte 3-4 zile în vamă.
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct caută soluţii pentru a identifica potenţiali parteneri pe pieţe alternative, inclusiv din Uniunea Europeană.
IURIE FALĂ director executiv Moldova Fruct: „În această situaţie de criză ne-am intensificat eforturile. Suntem în discuţii cu partenerii din Orientul Mijlociu, şi deoarece portul din Odesa este închis, exportatorii se orientează spre portul din Constanţa. Împreună cu Proiectul agricultură performantă din Moldova, finanţat de USAID, am lansat şi un program de suport urgent pentru producătorii care vor încerce noi destinaţii, noi clienţi"
În prezent, în depozitele din Republica Moldova sunt peste 120 de mii tone de mere. Doar un sfert din aceasta cantitate va fi consumată pe piaţa internă. Câteva mii de tone urmează a fi livrate către centrele de plasament pentru refugiaţii din Ucraina.
sursa: tvrmoldova.md