Recolta bogată din acest an a dus la prăbușirea prețului prunelor din soiuri timpurii. Săptămâna trecută, prețurile angro la prune au scăzut în medie de la 10, la 7 lei/kg. Acesta este cel mai scăzut nivel al prețurilor la sfârșitul lunii iulie din ultimii trei ani (în 2021, prețul în această perioadă a fost cu 42% mai mare, în 2020 - cu 33%), transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.
Prognoza pe termen scurt este negativă: cel mai probabil, prețul mediu angro pentru prunele moldovenești va scădea lent pe tot parcursul lunii august, sau, în cel mai bun caz, se va stabiliza până la jumătatea lunii la un nivel mai mic decât cel actual cu 1-2 lei/kg.
Operatorii pieței de fructe din țară cred că situația se va dezvolta după modelul anului secetos 2020. Și în acel an, a avut loc o prăbușire a prețurilor la prunele din soiurile de vară - dar cu o săptămână mai târziu decât anul acesta. Apoi, prețurile cu ridicata au rămas la un nivel constant scăzut pe tot parcursul lunii august, creșterea lor a început abia în septembrie.
Diferența este că, spre deosebire de 2020, în 2022 recolta de prune timpurii este mare, iar furnizarea acesteia de la producătorii agricoli este foarte activă. Există și cerere de prune de la comercianți și procesatori, dar prețurile pe care le oferă nu-i prea mulțumesc pe fermieri.
Potrivit exportatorilor, în acest moment, prețurile angro la prune pe piața rusă sunt relativ scăzute - 0,58-0,60 USD/kg. Un astfel de „plafon de preț” lasă agricultorilor și comercianților moldoveni prea puțin spațiu pentru munca profitabilă. Și pe piața europeană, exportatorii moldoveni sunt nevoiți să „se scufunde” sub bara prețurilor cu ridicata (0,41-0,43 dolari/kg) pentru prunele din Ucraina și Polonia. Chiar și în România, prunele din Moldova trebuie să concureze cu produse locale similare, adesea din aceleași soiuri, precum și cu prunele din Serbia.
Reprezentanții organizațiilor de producători agricoli din Republica Moldova consideră că această situație va dura până în septembrie, când începe în mod tradițional exportul masiv de prune din Republica Moldova către România.
Pe piața internă a Moldovei, prețurile de vânzare cu amănuntul la prune sunt încă într-un interval relativ ridicat - 12-18 lei/kg. Este posibil ca tabloul să se schimbe puțin până la sfârșitul acestei luni, cel puțin din cauza varietății mari de mărfuri oferite în ceea ce privește soiurile și calitatea (calibru).
Procesatorii din Moldova acceptă prunele de vară fără restricții cantitative (aparent, presupunând că recolta de prune de toamnă, în special soiurile târzii, va fi semnificativ mai mică decât anul trecut și nivelul mediu pe cinci ani - 110 mii tone). Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor de achiziție la prunele industriale din recolta 2022 este de aproximativ 2,2 lei/kg, direct din livadă fiind încă mult mai scăzut decât nivelul maxim din ultimii cinci ani (4,4 lei/kg).