RECOLTA DE PRUNE: CU 20-30% MAI MICĂ. La capitolul export: incertitudine

25 aug 2022
Deși suntem în plin sezon de recoltare a prunelor, când de obicei, acestea se ieftinesc, în acest an prețul se menține și chiar se atestă o ușoară creștere. Motivul este recolta mică.

Potrivit East fruit, la sfârșit de august, gama de prețuri angro la prune este de 6-7 lei/kg (0,31-0,36 dolari/kg). Adică, în moneda națională - exact la fel ca în aceeași perioadă din ultimii trei ani (dar prețul dolarului în august 2022 este mai mic cu 0,03-0,05 USD/kg).

De obicei, sfârșitul verii, mai ales în anii secetoși, este perioada de începere a livrărilor de export în masă de prune moldovenești către piețele din UE și țările CSI. În acest an, exporturile active de prune în ambele direcții au fost amânate. Piața rusă pentru comercianții moldoveni este momentan indisponibilă din cauza embargoului. Aprovizionarea pieței din Belarus nu este în cantități mari, întrucât cumpărătorii locali pun condiții inacceptabile pentru furnizorii din Moldova. Exporturile se îndreaptă către România și Polonia, dar până acum, nu sunt sistematice - livrări unice relativ mici. Potrivit comercianților, procesul va fi activat din a doua săptămână a lunii septembrie.

Principalii cumpărători de prune moldovenești sunt comercianții locali, precum și producătorii de conserve și producătorii români de prune pentru distilare. Prețurile la prunele pentru procesare nu sunt foarte mari - aproximativ 2,5-3 lei/kg (0,13-0,15 USD/kg), dar sunt egale sau ușor peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Specialiștii Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM sunt de acord că prețurile la prune sunt menținute la un nivel relativ acceptabil datorită randamentului scăzut. 

Potrivit prognozei reprezentanților organizației, din cauza secetei din acest an, recolta de prune este puțin probabil să depășească 70-80 de mii de tone, adică va fi cu 20-30% mai mică. În același timp, nu există o achiziție activă de prune pentru depunerea în depozitele frigorifice - incertitudinea este prea mare. Numai produsele în baza unor contracte de export încheiate sunt prevăzute pentru depozitare.
loading ...