Tehnologiile moderne schimbă viața oamenilor spre bine și, din fericire, acestea sunt implementate cu succes și în agricultură, acolo unde lucrul fizic este cel mai greu. Agricultorul Ion Tulei din localitatea Olănești, raionul Ștefan-Vodă a achiziționat o combină cu benzi pentru recoltarea și transportarea merelor, dar și pentru efectuarea altor lucrări în livezi. Astfel, merele sunt recoltate mai rapid și calitatea lor nu este afectată în timpul culesului. Antreprenorul s-a inspirat din Germania.
“Această combină are foarte multe avantaje. Dacă o persoană pe zi culege o tonă de mere, cu această mașină ajunge la două tone pe zi. Totodată, calitatea fructelor este mai bună, adică nu sunt afectate în timpul recoltării pentru că mașina le strânge pe toate la un loc și le aranjează frumos. Un alt avantaj este faptul că tot procesul are loc în același timp, adică o persoană stă jos, alta la mijloc și una sus și când începe culesul pe un rând se strânge toate merele în aceleași timp, nu mai e nevoie de trei echipe de oameni, ci doar de una”, a povestit antreprenorul.
O astfel de combină costă în jur de 60 de mii de euro.
“În viitor, planificăm să mai cumpărăm o astfel de combină dacă vom vedea că merită banii investiți și într-adevăr rezultatele sunt acelea pe care le așteptăm”, a precizat Ion Tulei.
Fermierul a început recoltarea merelor și susține că în acest an livada i-a fost afectată de înghețurile de primăvara. Totuși, pierderile la va calcula după ce va încheia campania de recoltare.
“Am început recoltarea merelor soiul “Gala”. Deocamdată, le vom pune la păstrare în depozitul frigorific. După aceasta vom recolta și alte soiuri. Noi am fost afectați de înghețuri. La cireșe am avut cele mai mari pierderi, iar la mere urmează să vedem la final”, a spus producatorul agricol.
Combina pentru recoltarea merelor a fost prezentată în cadrul unui seminar organizat de Asociația “Moldova-Fruct”