REGULI DE PLANTARE A CĂPȘUNILOR TOAMNA. Pregătirea acestora pentru iarnă

13 sep 2022
Metodele de plantare și îngrijire a căpșunilor în perioada de toamnă depind de soiul ales. Important este ca terenul să fie pregătit corespunzător sezonului răcoros și ploios.

În primul rând, este foarte important terenul și calitatea solului în care vei așeza stolonii de căpșuni. Pentru terenurile de afară este recomandat ca solul să fie unul bine lucrat, adică fertilizat cu gunoi de grajd sau cu fertilizant bogat în azot și fosfor.

Cea mai potrivită perioadă de plantare a căpșunilor toamna este intervalul august - septembrie, până în jurul datei de 15 octombrie. Bineînțeles, acest lucru este influențat de poziția geografică a locului ales pentru plantare și de condițiile meteo.

Recomandat este ca plantarea căpșunilor în perioada toamnei să se realizeze din plantă proaspătă, nu din material păstrat la rece un timp îndelungat.

Locul ales pentru plantarea stolonilor nu depinde atât de mult de soare, cât de calitatea solului. Cât timp există suficientă apă în sol, acesta va fi unul nisipos,  nu argilos. Poți opta de exemplu, în alegerea locului potrivit, pentru o suprafață în care ai crescut leguminoase. Regulile trebuie respectate în cazul culturilor de căpșuni.

Reguli de plantare a stolonilor de căpșuni

Înainte de efectuarea săpăturilor, pământul de pe suprafața alocată noilor culturi de căpșuni trebuie irigat bine. Poți aștepta o ploaie sănătoasă de toamnă sau să poți pregăti terenul cu o zi, două în avans prin udarea corespunzătoare a solului.

Găurile de plantare trebuie să fie suficient de adânci astfel încât rădăcinile să stea drepte în pământ, nu înghesuite și îndoite. De asemenea, este important ca mugurele central al plantei să se situeze deasupra solului. Gaura ideală pentru plantarea stolonilor de căpșuni nu trebuie să fie de formă conică. Poți folosi utilaje în formă de U sau lingură pentru a obține configurația dorită a gropii de plantare.

Distanța dintre stoloni trebuie să asigure suficient spațiu pentru buna circulație a aerului. Așadar, aceștia pot fi așezați la 25 de centimetri minim, unul față de celălalt, pe rânduri situate la o distanță de 35-40 de centimetri.

După plantare și după ce pământul este tasat în jurul stolonului de căpșun, suprafața respectivă are nevoie de apă din belșug.

Culturile de căpșuni la iernat

Buruienile, frunzele și alte elemente naturale care își fac apariția în zona căpșunilor nu trebuie neapărat îndepărtate de pe suprafețele respective, deoarece acestea capătă rolul de protecție a solului. Același lucru este valabil și în cazul zăpezii. Ea va deveni plăpumioara naturală a plantelor din grădină.

Dacă în zona în care ai plantat căpșunile se instalează o iarnă grea, ai posibilitatea de a proteja culturile prin așezarea unui strat de turbă pe suprafața respectivă. Aceasta are și rol de absorbție a apei din pământ și contribuie semnificativ la reducerea riscului de putrezire a rădăcinilor plantelor. Acum nu mai rămâne decât să sperăm că nu vom avea parte de șocuri termice, mai ales primăvara târziu, perioadă în care minunatele căpșuni sunt în plină perioadă de înflorire. Schimbările bruște de temperatură pot influența radical calitatea culturilor de căpșuni.

Sursă: gradinmax.ro
loading ...