REPUBLICA MOLDOVA, ÎN TOP 10 EXPORTATORI DE MERE ȘI PRUNE ȘI ÎN TOP 20 EXPORTATORI DE CIREȘE DIN LUME

10 feb 2023
Republica Moldova se numără printre primii 10 exportatori de mere și prune din lume. Totodată, se află printre primii 20 exportatori de cireșe și caise, arată datele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, transmite AGROMEDIA, cu referire la InfoPrut.

Anual, în țara noastră, sunt culese peste 500 de mii de tone de fructe. Livezile de mere ocupă circa 56 000 de hectare. Pe an ce trece, fermierii moldoveni sunt tot mai interesați de agricultura performantă, astfel, suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere.

Agricultorii moldoveni cultivă peste 20 de soiuri de mere. De cea mai mare popularitate se bucură soiurile „Florina”, „Fuji”, „Gala”, „Golden Delicious”, „Granny Smith” și „Renet Simirenco”.

Cu un volum de producere tot mai mare, capacități de sortare și depozitare moderne, merele din R. Moldova își găsesc consumatori fideli în Europa de Vest, Orientul Mijlociu și mai departe.

Și prunele se bucură de o cerere înaltă, ocupând locul doi în topul celor mai exportate fructe din R. Moldova, livrate în stare proaspătă.

În prezent, în Republica Moldova prunele sunt produse pe o suprafață de circa 22 000 de hectare, cu o producție medie anuală de 100 000 de tone. Deși R. Moldova produce mai multe soiuri de prune, „Kabardinka”, „Stanley” și „President” sunt cele mai solicitate pentru export.

De asemenea, R. Moldova este în top 20 al exportatorilor mondiali de cireșe, iar Asociația „Moldova Fruct” estimează că, datorită investițiilor în acest sector, în scurt timp va ajunge în top 10. Și producerea caiselor este un sector care înregistrează o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani în R. Moldova.
 
loading ...