Prunele moldovenești cuceresc din ce în ce mai mult teritoriu. De succes în creștere se bucură inclusiv pe piața germană.
30 până la 40% din prunele pe care le importăm provin din Moldova, Calitatea produselor este foarte bună, deși cu siguranță variază în funcție de producător. Fructele sunt atent selectate, iar solul fertil și clima din bazinul Mării Negre oferă fructelor un gust bun, spune Hans Lehar, Managing Director al OGA/OGV Nordbaden eG (Germania).
Potrivit acestuia, sezonul produselor germane s-a încheiat, dar din moment ce cererea persistă, OGA/OGV cumpără prune din Moldova. Sezonul începe la mijlocul/sfârșitul lunii septembrie și durează până la sfârșitul lunii octombrie, în funcție de disponibilitatea și calitatea fructelor. Soiul predominant cultivat aici este „Stanley”, care reprezintă peste 90%. Acest soi târziu are pulpa fermă, se scoate ușor de pe sâmbure și un gust plăcut și dulce.
Deoarece piața rusă nu mai este disponibilă, Europa de Vest a devenit o piață interesantă pentru produsele moldovenești. Am stabilit contacte cu Moldova de mult, am fost acolo de mai multe ori și primim produse din această regiune de câțiva ani, adaugă Legar.
Spre deosebire de anul trecut, când au fost mult mai multe probleme cu logistica, anul acesta mărfurile au ajuns până acum la cooperativă conform acordului, notează Legar. Prunele sunt vândute atât comercianților de alimente cu amănuntul, cât și comercianților de fructe și legume.
Până la zece camioane ajung la unitatea noastră în fiecare săptămână. Am devenit un partener de încredere pentru companiile producătoare. Creșterea rapidă a prețurilor la energie, combustibil și materii prime, desigur, creează o povară pentru producătorii din această regiune. Să vedem cum se vor dezvolta prețurile pieței și comportamentul consumatorilor în anul următor, pe măsură ce aceste costuri în creștere se vor reflecta din ce în ce mai mult asupra consumatorului. Atunci problemele vor fi aceleași pentru mărfurile germane și străine, spune Lehár.