REZULTATE ȘI DEZAMĂGIRI. Cum a fost anul 2020 pentru horticultorii din Moldova?

16 oct 2020

Pandemia, seceta și înghețurile din acest an și-au spus cuvântul în domeniul horticol. Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, a povestit în cadrul unui interviu despre rezultatele obținute de producătorii moldoveni.
 
 “Dacă ne referim la rezultatele pe care le-au obținut cei din horticultură: la culturile sâmburoase pierderile au fost de la -50 la -70% în unele regiuni, recolta de mere este cu 20-25 la sută mai mică decât cea preconizată. Sunt pierderi mari, pentru că în afară de cheltuielile pentru lucrările pe care le fac anual, producătorii fac investiții enorme, majoritatea din credite. Totuși, nu ne putem compara cu cei care cultivă grăunțoase și care din păcate nu au primit nimic, nici 10 la sută”, a menționat Vitalie Gorincioi.
 

Campania de recoltare este acum pe ultima sută de metri, iar majoritatea producătorilor, membri ai asociației, au decis să depozitează fructele.
 
Dacă am compara cu anii 2006, 2014 când au fost impuse embargouri de către Federația Rusă, și când doar 30-40% din recoltă se depozita, iar restul se vindea direct din livadă, acum avem capacitatea de a depozita 80-90% fie în depozitele proprii, fie închiriate. Aceasta permite producătorilor să vândă fructele sortate, calibrate și la un preț mai bun”, susține Vitalie Gorincioi.
 
Președintele asociației mai spune că agricultorii învață să facă față provocărilor, iar fiecare obstacol este o lecție.
 
Noi îi orientăm pe producători să urmeze exemplele colegilor din țările dezvoltate: Italia, Germania, Olanda și chiar Rusia, care în ultimii ani a mărit semnificativ suprafețele de livezi intensive. Investiția într-o livadă modernă este de câteva ori mai mare, dar și rezultatul este pe măsură. În Polonia, spre exemplu, dacă nu ai 25-30% din suprafață care îți asigură garantat roada în fiecare an: plantație cu irigare, plasă antigrindină nu poți primi subvenții de la stat. Iată de ce, astăzi, când ne apucăm să investim trebuie să ascultăm din experiența celor care lucrează de mult timp în această ramură, experiența savanților noștri care au învățat odată cu noi tehnologiile moderne, dar și a celor de peste hotare cu care conlucrăm de mai mulți ani”, precizează președintele asociației.
 
În ultimii ani, suprafețelor cu măr s-au diminuat de la 56 la 52 mii hectare și asta pentru că agricultorii trec la tehnologii intensive de producere. Astfel, recolta medie la hectar pe țară este acum de 13 tone de mere, dar într-o livadă superintensivă se obține și 50 de tone și doar 5% din această cantitate ajunge la procesare.
 
Avantajele livezilor moderne sunt mai multe: sunt necesare mai puține brațe de muncă, putem lucra cu tehnică modernă, combine pentru recoltare, asigurăm oamenilor condiții bune de muncă și salarii decente. Moldova are nevoie de 25 mii hectare de livadă superintensivă de măr pentru a asigura 1 milion de tone de mere. Toate aceste prevederi sunt incluse și în proiectul Planului de Dezvoltare a Horticulturii care a fost elaborat cu participarea experților străini, dar stă blocat undeva la organele de stat care nu-l aprobă. La elaborarea acestui document s-a pornit de la piață, nu de la producere – o abordare corectă, de altfe”, menționează Vitalie Gorincioi.
 
Și pentru că piața locală nu are capacitatea de a consuma tot ceea ce se produce aici, de exemplu din cele 500 mii tone de mere produse anual, doar 50-60 mii tone pot fi consumate de cumpărătorul moldovean, agricultorii trebuie mereu să caute consumatori străini.
 
Avem o altă abordare la export, deținem mai mult de 50 de case de ambalare a fructelor, avem depozite moderne care ne permit să păstrăm fructele. Din luna noiembrie vom începe a exporta fructele din frigider, avem contracte pentru producția bună. Produsul calitativ care corespunde tuturor rigorilor nu va rămâne nevândut. Se depun eforturi pentru a ajunge pe noi piețe, prunele noastre au fost comercializate în acest sezon pe piața Italiei, Germaniei, Croației, Poloniei, Franței. Avem soiuri de cireșe și mere moderne și credem că treptat o să ne facem loc cu toată gama de fructe pe piața UE”, a declarat președintele asociației “Moldova-Fruct”.
 
Vitalie Gorincioi a menționat că doar prin investiții și analize eficiente, agricultorii moldoveni vor putea să ajungă la nivelul producătorilor europeni.
 
loading ...