S-AU SCUMPIT MORCOVII. De ce? Este riscul ca prețurile să crească și mai mult, vedeți AICI

27 jan 2023
După o scădere ușoară și scurtă, cauzată de o reducere a cererii pentru toate legumele de larg consum, în prima jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu angro pentru morcovi a crescut cu 12-13%. Aceasta este, de fapt, o revenire la nivelul relativ ridicat din decembrie - aproximativ 8 lei/kg (0,42 USD/kg), potrivit analizelor EastFruit.

Operatorii pieței presupun că, cel puțin până la începutul lunii februarie, întărirea prețurilor la morcovi va continua - așa cum a fost și în a doua jumătate a lunii ianuarie 2022. Potrivit acestora, este vorba despre factori sezonieri de susținere a prețurilor. În primul rând, reducerea stocurilor de morcovi din depozite, atât în gospodăriile mici, cât și în marile întreprinderi agricole specializate. În al doilea rând, răcirea vremii în Moldova este întotdeauna însoțită de migrarea cumpărătorilor din piețe către departamentele de fructe și legume ale magazinelor și de o creștere a prețului la legumele de larg consum.

Anul trecut, producătorii de legume din Moldova – chiar și cei care au renunțat la producția de ceapă, au păstrat, în mare măsură, suprafața cultivată cu morcovi. Și, de altfel, spre deosebire de ceapa moldovenească, care a fost vândută activ pe piața ucraineană în 2022, exportul de morcovi din Moldova a fost mic. Fermierii au preferat să păstreze morcovii pentru vânzările pe piața internă. În lipsa unei oferte mari de produse autohtone și de import, prețurile la morcovi în țară au rămas la un nivel relativ ridicat aproape toată toamna și prima lună de iarnă.

La sfârșitul lunii ianuarie și, se pare, și în februarie, pe măsură ce oferta de morcovi moldovenești scade, este probabilitatea ca volumele importurilor acestuia în Moldova să crească.

În Ucraina, prețul mediu angro pentru morcovi (0,55 USD/kg) este în prezent mult mai mare decât în ​​Moldova. Iar în Polonia, de unde comercianții moldoveni au adus o cantitate mică de produse iarna trecută, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, morcovii sunt doar puțin mai ieftini (0,39 USD/kg). Este posibil ca supermarketurile din Republica Moldova să aibă nevoie de aprovizionare externă cu morcovi europeni de înaltă calitate în februarie, dar având în vedere logistica costisitoare, este riscul ca prețul acestui produs să crească.

 
loading ...