SALATĂ VERDE CRESCUTĂ ÎN SISTEM HIDROPONIC. Zinaida Plămădeală: „Practicarea agriculturii moderne nu implică neapărat multă muncă fizică”

25 aug 2022
Potrivit estimărilor experților, suprafața totală de sere - de la cele mai primitive la mai mult sau mai puțin avansate tehnologic - depășește cu greu câteva sute de hectare, iar legumele de seră sunt importate în principal din Turcia și din alte țări în care acest tip de afacere este mai dezvoltată. Cu toate acestea, recent, în Moldova au început să apară sere hidroponice și chiar ferme verticale.

Zinaida Plămădeală este pasionată de agricultură de mai bine de zece ani. Inovațiile în acest domeniu nu îi sunt străine și reușește să le adapteze cu succes la condițiile țării noastre, transmite AGROMEDIA, cu referire la Eco Presa.

Anul acesta, a decis că vrea să testeze rentabilitatea serelor verticale cu sistem hidroponic. Agricultoarea crește salată verde. Dacă în mod obișnuit plantele cresc în sol, atunci într-o încăpere de 65 m2, antreprenoarea cultivă cele șase soiuri de salată pe apă. Ferma verticală se află în Călărași.



Așadar, ferma verticală presupune aranjarea plantelor pe rafturi multietajate. Semințele sunt plantate în suport de vată minerală, iar nutrienții care ajută planta să se dezvolte sunt absorbiți din apă. Salata proaspătă și crocantă ajunge pe masa consumatorului în aproximativ șase săptămâni. Mediul prielnic contribuie la cultivarea salatei anul împrejur.

Salata verde crește într-un mediu protejat unde aerul este condiționat și temperatura constantă. Indiferent de anotimp, în seră sunt 21⁰C. Viteza de mișcare și calitatea aerului sunt monitorizate de la distanță cu ajutorul tehnologiilor moderne, spune antreprenoarea.

Zinaida Plămădeală susține că nu are nevoie să utilizeze pesticidele în cultivarea salatelor, deoarece nu există dăunători care să vină din exterior și nici alți factori care să influențeze creșterea plantelor. De aceea, producția este ecologică.

Recent, sera a fost trecută la energia regenerabilă, produsă de 100 de panouri solare. Cei 40 de kW îi va asigura fermei autonomie energetică, iar factura la energia electrică – care înainte era de 20 000 de lei – acum ar trebui să indice zero lei. Resursele financiare au fost obținute dintr-un grant din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.



Zinaida Plămădeală a conchis că practicarea unei agriculturi moderne și digitalizate, într-un mediu curat, nu implică neapărat multă muncă fizică.

Volumul de producție săptămânal - de exemplu, plante de salată cu o greutate de 125-150 de grame - ajunge la 1, 2 și, respectiv, 3 mii de bucăți. La o fermă verticală pot fi obținute până la 26 de culturi de salată verde pe an, în funcție de tehnologia utilizată. Cu un preț de vânzare angro pentru un tip ieftin de salată verde de 0,6 euro bucata (prețurile cu amănuntul, conform monitorizării, variază de la 1 la 2 euro pe bucată), veniturile pot fi de aproximativ 31 de mii de euro pe an pentru cea mai mică fermă, 62 mii pentru cea mai mare și 94 mii pentru cea mai mare fermă verticală. Desigur, producătorul va trebui să suporte costuri suplimentare pentru ambalare. Pe de altă parte, cu volume mici de producție și vânzări cu amănuntul, veniturile pot fi și mai mari.

Costul de producție pentru fermele verticale depinde în primul rând de tarifele la electricitate și apă, precum și de costurile semințelor și îngrășămintelor, materialelor de ambalare pentru produsele finite, forței de muncă etc. În principiu, toate variantele de ferme verticale implică un nivel ridicat de automatizare a aproape tuturor proceselor de producție și gestionarea lor la distanță (prin Internet). În medie, rambursarea estimată a proiectelor tipice de investiții pentru construcția de ferme verticale este de aproximativ un an și jumătate până la doi ani. Perioadele reale de rambursare pot fi, desigur, ceva mai lungi.
loading ...