SEZONUL GUTUILOR. Mai puține, dar cu sute de beneficii

23 oct 2020

Suntem în sezonul gutuilor, fructe care sunt considerate şi „mere de aur”. Acestea sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organismul uman. Din cauza secetei, în acest an, sunt mai puține gutuie, doar cu toate acestea, prețurile lor sunt accesibile și variază între 9 și 15 lei kilogramul. Beneficiile sunt extrem de numeroase și nici nu te costă o avere să le cumperi.
 
Gutuile au o aromă inconfundabilă și reprezintă o sursă bogată de zinc, sulf, cupru, fier, fosfor, sodiu şi fibre dietetice, dar au și un conţinut valoros de vitamina B1, B2, B6, C, E, PP. Aceste fructe calmează virozele respiratorii, iar în medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice şi expectorante. De aceea, gutuile ajută la calmarea durerilor în gât, la tratarea bronşitelor, traheitelor și pneumoniilor.
 
Conform studiilor efectuate, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Granulele din pulpa de gutuie conțin astringenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase și legătura dintre toxinele care duc la apariția chimicalelor din colon și a cancerului. Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.
Curiozități despre gutui:
 
- În anumite zone din Elveția și Franța, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, care sunt folosite ulterior drept digestive.
-În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.
-În China și Coreea, gutuile sunt tăiate în bucăți mai mici, uscate și apoi folosite pentru prepararea ceaiurilor aromate. Ulterior, ceaiurile sunt consumate în combinație cu ceaiul verde și mierea de albine.
-Cojile gutuilor sunt utile împotriva ridurilor de pe față și gât.
 
 
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

SEZONUL GUTUILOR. Mai puține, dar cu sute de beneficii

SEZONUL GUTUILOR

Mai puține, dar cu sute de beneficii

SEZONUL GUTUILOR. Mai puține, dar cu sute de beneficii

loading ...