SEZONUL GUTUILOR. Mai puține, dar cu sute de beneficii
Suntem în sezonul gutuilor, fructe care sunt considerate şi „mere de aur”. Acestea sunt un adevărat izvor de sănătate pentru organismul uman. Din cauza secetei, în acest an, sunt mai puține gutuie, doar cu toate acestea, prețurile lor sunt accesibile și variază între 9 și 15 lei kilogramul. Beneficiile sunt extrem de numeroase și nici nu te costă o avere să le cumperi.
Gutuile au o aromă inconfundabilă și reprezintă o sursă bogată de zinc, sulf, cupru, fier, fosfor, sodiu şi fibre dietetice, dar au și un conţinut valoros de vitamina B1, B2, B6, C, E, PP. Aceste fructe calmează virozele respiratorii, iar în medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice şi expectorante. De aceea, gutuile ajută la calmarea durerilor în gât, la tratarea bronşitelor, traheitelor și pneumoniilor.
Conform studiilor efectuate, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Granulele din pulpa de gutuie conțin astringenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase și legătura dintre toxinele care duc la apariția chimicalelor din colon și a cancerului. Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.
Curiozități despre gutui:
- În anumite zone din Elveția și Franța, gutuile sunt folosite pentru aromatizarea anumitor băuturi alcoolice, care sunt folosite ulterior drept digestive.
-În Grecia Antică, fructele erau considerate un simbol al fertilității. Conform credinței, grecii erau de părere că femeile gravide care mănâncă gutui în sarcină vor naște copii inteligenți.
-În China și Coreea, gutuile sunt tăiate în bucăți mai mici, uscate și apoi folosite pentru prepararea ceaiurilor aromate. Ulterior, ceaiurile sunt consumate în combinație cu ceaiul verde și mierea de albine.
-Cojile gutuilor sunt utile împotriva ridurilor de pe față și gât.