Sezonul prunelor pe piața din Republica Moldova, în 2023, a început la jumătatea lunii iulie. Asta înseamnă cu aproximativ două săptămâni mai târziu față de anul trecut. Nivelul prețurilor de pornire pentru aceste fructe a fost unul dintre cele mai ridicate din ultimii cinci ani - aproximativ 15 lei/kg.
O situație similară s-a observat în 2019, când la începutul sezonului, fermierii au cerut un preț mare pentru prune din cauza pierderilor mari de fructe din cauza înghețului. Cu toate acestea, atât atunci, cât și acum, prețurile mari la prunele timpurii nu au durat foarte mult. Până la sfârșitul săptămânii trecute, prețul angro de la prune în Chișinău a scăzut sub 7 lei/kg. Potrivit analiștilor EastFruit, există o serie de motive pentru acest lucru.
Potrivit experților FARM, prețurile mari la primele prune este un fenomen întâlnit la toate fructele și legumele când apar pentru prima dată în sezon. Exact la fel s-a observat și când au fost aduse pe piața din Moldova primele loturi de căpșuni, zmeură, cireșe. Cu toate acestea, în cazul prunelor, fermierii nu au reușit să mențină prețurile ridicate nici măcar pentru o săptămână.
Prunele timpurii – arătoase, dar acre
În primul rând, prunele timpurii (soiurile „Ciaciacscaia timpurie”, „Piteșteanca”, etc.) au un aspect atractiv anul acesta - mari, bine colorate, dar cu aciditate ridicată. Consumatorii s-au convins rapid de acest lucru și nu le-a plăcut. În al doilea rând, în iulie, pe piața din R. Moldova sunt prezentate prea multe produse alternative din fructe, inclusiv fructe cu sâmbure. Iar pentru pruna locală de vară, până la urmă, cea mai cunoscută perioadă de vânzări este august.
Unde se exportă prunele moldovenești?
În plus, vânzările la export nu pot susține încă prețurile la prune în interiorul Moldovei. Ele există deja, dar volumele sunt încă mici. Doar loturi mici de prune moldovenești de soiuri timpurii merg pe piețele din Rusia și Belarus, și cele mai bune, dar la prețuri minime (din cauza cursului de schimb ridicat al rublei).
Pentru export în România, pruna moldovenească este achiziționată până acum doar pentru procesare (distilare) la prețul de 3-3,5 lei/kg. În principiu, din punct de vedere istoric, acest nivel al prețurilor la prune poate fi considerat destul de bun. Dar cumpărătorii români mizează pe achiziția de prune cu un conținut ridicat de zahăr, iar în Moldova încă nu este suficient.
Sursa: EastFruit