După ce și-a plantat în anul 2017 o livadă ecologică de prune, în 2021, Victor Cîșlaru din Căușeni înființează prima uscătorie de fructe modernă din regiune. Antreprenorul a instalat un parc fotovoltaic, astfel, uscătoria va deveni în curând 100% autonomă din punct de vedere energetic, transmite AGROMEDIA, cu referire la Studio L.
Ideea ia venit în urma unei călătorii în Grecia când a văzut că în Europa fructele uscate sunt la mare căutare. Pentru a-și pune visele în practică, Victor a apelat la granturile Uniunii Europene. A ridicat uscătoria, a dotat-o cu toate utilajele necesare, iar astăzi prunele, caisele și piersicii cultivați în livada proprie sunt uscați după o tehnologie modernă. Anul curent, antreprenorul a decis să-și eficientizeze energetic afacerea și și-a construit un parc fotovoltaic.
A instalat pe acoperișul uscătoriei mai multe panouri, iar din luna mai nu mai este dependent de sursele energetice. Antreprenorul spune că va mai instala încă câteva panouri și asta pentru că își dorește construcția mai multor încăperi frigorifice de păstrare a fructelor.
Am văzut că consumul de energie electrică este destul de mare și am început să caut programe la care să aplic pentru suport financiar. Astfel, în 2021, cu suportul PNUD Moldova, am instalat un parc fotovoltaic de 40 de kw. Le-am instalat la sfârșit de mai și de atunci, până în prezent (octombrie) noi deja am livrat în rețea peste 22 de mii de kw.
Economia este destul de mare. Anul acesta, cu suportul USAID Moldova de 30 % din suma investită, preconizăm să instalăm încă 60 de kw ceea ce ne va permite să fim independenți energetic, spune Victor Cîșlaru.
Pe lângă uscătoria de fructe, parcul cu panouri fotovoltaice, Victor Cîșlaru mai deține18,5 hectare de livezi de prun, caise și piersic, iar în unele dintre ele sunt instalate stații meteo de control.
Mai mult, în Cadrul Concursului raional Businessmanul anului Victor Cîșaru din Căușeni s-a ales cu premiul pentru „Cea mai bună întreprindere în implementarea agriculturii ecologice”.
sursa: Sudio L