SOIURI DE VINETE APRECIATE PENTRU PRODUCTIVITATE ȘI GUST DEOSEBIT

16 jun 2023
Vinetele (Solanum melongena) sunt plante din genul Solanum, înrudite cu tomatele, ardeiul şi cartoful. Vinetele sunt originare din India. Fructele acestei plante nu se consumă în stare crudă, ci sunt folosite pentru prepararea unor mâncăruri: salată de vinete, zacuscă, musaca, ghiveci, etc.

Vinetele au nevoie de multă apă, deci este ideal să existe un sistem de irigare în seră, solar sau în grădină. Rezistă foarte bine la temperaturi ridicate, chiar şi de 40 de grade Celsius, în schimb nu suportă frigul. La temperaturi sub 3 grade Celsius, vinetele mor.
 
Există peste 30 de soiuri de vinete.  Printre cele mai bune soiuri de vinete se numără Black Beauty, Dusky, vinetele „Ou de Paşte”, Nadir, Negus, dar şi soiurile hibride. Iată câteva soiuri recomandate pentru calităţile lor deosebite.

Citește și: TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A VINETELOR
 

Soiuri de vinete. Black Beauty şi Dusky

Black Beauty (Frumuseţea neagră, n.r.) şi Dusky sunt soiuri foarte apreciate, pentru că au o creştere rapidă.


 
Easter egg (Ou de Paşte, n.r.) este un soi care produce vinete mici, albe, de mărimea unui ou de găină, dar care au un gust mai intens, motiv pentru care fac parte din cele mai bune soiuri de vinete.


 

Soiuri de vinete. Nadir

Vinetele Nadir sunt un soi timpuriu, având nevoie de doar 60-70 de zile până la maturitate. Planta are o înălţime de 45-50 cm, iar fructele au o greutate care variază între 150-200 de grame, scrie Nasko.ua. Gustul acestui soi este foarte bun, nu este deloc amărui, iar culoarea fructului este violet întunecată. Randamentul este de 45-50 tone/hectar.


 
Vinetele Negus sunt de asemenea un soi timpuriu, cu gust bun, fuctele putând atinge chiar şi 300 de grame. Pielea este lucioasă, iar culoarea mov intens, iar forma fructelor este mai rotundă, nu alungită ca la alte soiuri. Productivitatea este de 35-45 tone/hectar.
 
Vinetele Paris cresc până la 60-80 cm înălţime, iar fructele, cu o formă cilindrică, au o greutate de 150-250 grame şi o lungime de 25-30 cm. Gustul este bun, nu este amar, iar carnea fructului este deschisă la culoare. Productivitatea acestui soi este de 40-50 de tone la hectar.Citește și: PRINCIPALELE BOLI ALE VINETELOR

Soiuri hibride de vinete

Pe lângă aceste soiuri, mai există hibrizi, sortimente cu calităţi deosebite şi care intră, la rândul lor, în categoria cele mai bune soiuri de vinete. Cele mai cultivate tipuri de hibrizi sunt:
 
Pentru vinetele cu fructe negre: Vernal F1, Epis F1, Aragon F1, Mirval F 1 şi Classic F1.

Pentru vinetele cu fruct de culoare albă: Bibo F1

De asemenea, există câteva soiuri româneşti de hibrizi, care intră, la rândul lor, în categoria cele mai bune soiuri de vinete. Acestea sunt: Luiza, Pana corbului 36, Andra, Zaraza, Viorica.

Sursa: Adevărul
 
loading ...