SOIURILE TIMPURII DE STRUGURI DE MASĂ: oferta mare, prețuri în scădere

15 aug 2023
Producătorii de struguri de masă de vară au început sezonul cu dreptul. Prețurile pentru acest produs, în această perioadă, sunt cele mai mari din ultimii 5 ani. La sfârșitul săptămânii trecute, strugurii albi se vindeau cu prețul mediu de 22 lei/kg, strugurii roșii cu 25 lei/kg. Asta înseamnă cu 41% și, respectiv, 36% mai scump, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Dar cât timp va continua această situație?
 
După cum au presupus anterior angajații organizațiilor neguvernamentale de pomicultori, prețul strugurilor de vară în Moldova este în scădere, dar nu la fel de puternic ca în anii precedenți. În același timp, mass-media din Republica Moldova difuzează declarațiile fermierilor care spun că cererea utilizatorilor finali de struguri de vară nu este mare nici măcar la piețele de weekend din Chișinău. Drept urmare, fermierii sunt nevoiți să dea cea mai mare parte a produselor lor dealerilor intermediari pentru prețuri foarte mici.
 
Monitorizarea EastFruit arată că săptămâna trecută prețurile minime cu ridicata pentru strugurii albi și roșii timpurii în Moldova au scăzut la 15-16 lei/, ceea ce este deja aproape de nivelul mediu al prețului acestui produs la mijlocul lunii august.
 
Experții din organizațiile locale de pomicultori notează că majoritatea soiurilor timpurii de struguri sunt cultivate în ferme cu mai puțin de un hectar de plantații. Și există sute de astfel de ferme. Ca urmare, în mod regulat, în a doua jumătate a verii, creșterea numărului de furnizori și a volumelor de struguri este excesivă pentru capacitatea pieței interne, dar nu suficientă pentru export.
 
În august, a început deja exportul de struguri de vară moldovenești cultivați în câmp deschis. Livrările se fac în regiunile de vest ale Ucrainei și Poloniei, volumul lor este mic și este puțin probabil să crească brusc până la sfârșitul verii. Adică, nu există nici un motiv să ne așteptăm ca exportul de struguri de vară să ușureze presiunea tot mai mare de pe piața internă.

Sursa: EastFruit
loading ...