VIOREL ORLOVSCHII: "Certificatul GlobalGAP mă va ajuta să export mult mai ușor merele în UE"

17 dec 2020
Tot mai mulţi fermieri din ţara noastră conştientizează necesitatea şi importanţa certificatelor  GLOBALG.A.P. și GRASP. Astfel, în acest an,  alți 26 de producători s-au certificat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, ceea ce confirmă faptul că respectă cerințele de siguranță alimentară și responsabilitatea socială.
 
Printre cei care s-au învrednicit de acte în regulă pentru export fără probleme pe piaţa Uniunii Europene este şi Viorel Orlovschii, un producător de fructe din zona de nord a ţării, care are peste 90 de hectare de livadă. Grație acestui certificat prezența produselor sale pe piețele din Europa sunt tot mai reale.
 
 „Dacă până nu demult eram orientați spre piața Rusiei acum putem miza și pe alte piețe.  Anul acesta am obținut certificatul GLOBALG.A.P. la mere, sperăm că anul viitor vom obține și la prune. Fermierii trebuie să tindă spre realizarea acestor obiective, deoarece piețele europene și rețelele de magazine locale solicită certificatele de rigoare ce determină calitatea produselor noastre. E o șansă pentru noi de a ne dezvolta. În anul 2021, fructele noastre vor ajunge și pe rafturile rețelelor de magazine din Europa”, a spus Viorel Orlovschii.
 
Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP sunt o șansă pentru producătorii din Moldova să își extindă reţeaua de comercializare a fructelor și strugurilor pe rafturile  magazinelor din Franța, Austria, Germania, Italia, Spania, dar şi alte ţări mai îndepărtate. În ultimii ani s-a extins și aria geografică a certificărilor GLOBALG.A.P. în țară. Astfel, în anul curent, au fost certificați primii doi agricultori din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuză, care au demonstrat respectarea cerințelor necesare în procesul de producere a prunelor și strugurilor de masă. De asemenea, un alt producător de mere din regiunea transnistreană a fost certificat, după ce anul trecut primul fermier transnistrean a obținut certificatul respectiv.
 
Cerințele GLOBAG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, prin confirmarea efectelor minime asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor, ceea ce va asigura cumpărătorului fructe și legume sigure pentru consum.
 
Aceste standarde sunt implementate în ţara noastră de peste 15 ani, iar cerinţele GRASP de trei ani. Până în prezent, peste 70 de agricultori s-au certificat  GLOBALG.A.P.,  53 dintre ei au beneficiat de asistența USAID/APM .
Conform statisticilor, exporturile de prune în UE a crescut considerabil din 2016, când livram aproximativ a 8 mii de tone,  până la peste 22 mii tone de prune în acest an. De asemenea, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins în aceeași perioadă de la 18 țări la 22 de țări. Totodată, este în creștere exportul de struguri de masă în UE.
 
loading ...