CULTURA MĂRULUI ȘI BOLILE CELE MAI FRECVENTE

20 mai 2020
O problemă pe care mulți pomicultori o întâmpină ține de atacul diverșilor agenți patogeni ai mărului, precum făinarea mărului, rapănul mărului, focul bacterian, mumificarea fructelor, rugina mărului sau mana. Aceștia pot compromite producția de mere și, mai mult decât atât, afectează rezistența fiziologică a plantației, vigoarea și potențialul său productiv pentru anii următori.



Focul bacterian

În această perioadă, specialiștii recomandă pomicultorii să fie cu ochii în patru, deoarece există pericol de atac al focului bacterian. O boală păguboasă ce distruge culturile dacă nu se intervine la timp sau nu este prevenită. Cultura mărului, părului și a gutuiului sunt cele mai vulnerabile la acest tip de boală. Primele semnale apar pe frunze sau flori, în funcție unde s-a produs atacul și se manifestă ca o arsură. Se recomandă să fie prevenite sau tratate culturile cu fungicide, special create pentru combaterea acestui focar periculos. Fiți atenți la plantațiile vecine, în caz că nu se fac tratamentele cuvenite, deoarece boala poate fi transmisă și de insectele migratoare. Printre insectele care reprezintă un pericol pentru răspândirea focului bacterian se numără: albinele, viespile, muștele și furnicile. Tocmai de aceea, este important ca stupii de albine să fie poziționați la distanță față de livezile afectate, pentru a nu răspândi boala și către alți pomi fructiferi din vecinătate. În ceea ce privește factorii meteorologici care favorizează proliferarea bacteriei, trebuie să știți că ploaia contribuie cel mai mult la diseminarea patogenului, urmată de temperaturile ridicate și de umiditatea crescută din atmosferă.

Făinarea mărului

Făinarea se poate manifesta pe toată durata perioadei de vegetație, până la căderea frunzelor. Tratamentele încep a fi aplicate începând cu faza de dezmugurit. Se pot aplica tratamente cu sulf până la faza de buton roz, ulterior fiind necesară aplicarea unor produse cu moduri mai complexe de acțiune, deoarece și condițiile de apariție a infecției devin mult mai favorabile. Primele tratamente sunt, de obicei, foarte importante pentru protecția livezii împotriva făinării. Atacuri puternice au loc însă și la sfârșitul lunii mai și începutul lui iunie. Apariția ciupercii poate fi favorizată de umiditatea ridicată (peste 80%), dar și de temperaturile ridicate. Frunzele acoperite de făinare își îndoaie apoi vârfurile și marginile înspre partea superioară și se usucă timpuriu. Lăstarii atacați pot căpăta o culoare maronie, în timp ce vârfurile lor se îndoaie precum un cârlig. Fiind vorba de o boală periculoasă și frecventă la cultura mărului, cel mai bun mod de a combate agentul patogen rămâne tratamentul cu fungicide. Soluțiile recomanandate pentru combaterea bolii le găsești aici.



Rapănul mărului

Această boală răpește gustul fructului și urâțește aspectul. Rapănul poate apărea încă de la începutul primăverii, atunci când temperatura este mai mare de 7 grade Celsius. Apariția sa poate fi favorizată de umiditate, mai exact de zilele în care apa rămâne timp de mai mult de nouă ore pe frunzele pomilor. Rapănul tinde să atace rapid toate organele tinere ale unui pom, fiind astfel capabil de a compromite rapid o cultură. Mici pete de culoare cenușie-măslinie apar întâi la baza frunzelor, pe latura dorsală. Odată ce petele cresc, frunzele devin maronii și cad înainte de vreme. Soluțiile recomanandate pentru combaterea bolii le găsești aici.

Acordați o atenție mai sporită la bolile care pot apărea în plantații, de la primele semnale faceți tratamentele nesesare, însă prevenția rămâne a fi cea mai bună pază. În așa caz, veți crește șansele unei recolte bogate, cu fructe de calitate, ce vor fi cotate de către consumatorul final.
 
 
loading ...