Cum să obții 9 tone de grâu la hectar într-un an cu foarte multe provocări cum a fost 2024? Cu genetică bună, soiuri moderne productive, lucrări agrotehnice efectuate corect, tratamente aplicate la timp și, desigur, având un premergător bun. Cel puțin, aceasta este cheia succesului în gospodăria SRL Alimarix-Dani din raionul Sângeri, satul Sângereii Noi.
Sergiu Borinschi lucrează 600 de hectare de teren arabil. Cultivă grâu, floarea-soarelui, rapiță, porumb și ceapă. În fiecare an, grâul ocupă aproximativ jumătate din suprafața cultivată. Deja de câțiva ani, fermierul este partener fidel Syngenta atât la capitolul semințe, cât și ce ține de produse fitosanitare.
Soiurile de grâu Pibrac și SY Rocinante de la Syngenta sunt alegerea fermierului încă din 2021.
Pentru prima dată, în 2021 am cumpărat soiul de grâu Pibrac. Am obținut o recoltă de 6 tone de grâu la hectar. Anul următor, am semănat 100 de hectare de Pibrac. Recolta a trecut de 9 tone la hectar.
În toamna anului 2022, am decis să tratăm semințele de grâu cu Austral® Plus tot de la Syngenta. Anul a fost unul bun, cu condiții excelente în perioada de semănat. A răsărit și înfrățit foarte bine. Am avut plante și cu 10 frați. Drept rezultat, recoltele au fost pe măsură: de la 6 tone la hectar, semănat după floarea-soarelui, până la 9,9 tone la hectar, semănat după legume.
Tot în 2022, am semănat și soiul SY Rocinante de la Syngenta. Și cu el am ajuns la rezultatul de peste 9 tone de grâu la hectar.
Astfel, în toamna 2023 am semănat 100 de hectare cu soiul Pibrac și 100 de hectare cu SY Rocinante. Rezultatele au fost la fel de frumoase: Pibrac: 8,2 tone la hectar și SY Rocinante: 9,1 tone de grâu la hectar. Ajungem la aceste performanțe pe suprafețele unde avem drept premergător ceapa.
Soiurile sunt ambele foarte tolerante la boli. Facem comparație cu alte soiuri ce le-am mai avut în câmp. Nu cresc foarte înalt. Sunt destul de puternice în pai, susține agricultorul.
Fermierul este unul exemplar și la capitolul tratamente: le efectuează la timp și alege cele mai bune produse. Primul tratament este efectuat cu Amistar® Prime Pack, iar iar împotriva bolilor din T2 a aplicat Elatus™ Era. Pentru combaterea insectelor, aplică Krate® Zeon. Primăvara, a fertilizat grâul cu îngrășăminte cu azot.
Din câte soiuri am mai încercat, Pibrac și SY Rocinante sunt cele mai performante. Chiar și după ceapă, rezultatul cel mai mare care reușeam să-l obținem a fost de 6 tone de grâu la hectar. Soiurile Syngenta ne-au întrecut așteptările. Pentru această toamnă, la fel, alegem soiurile de grâu Pibrac și SY Rocinante, ne-a mărturisit Sergiu Borinschi.
Informații detaliate despre toate produsele Syngenta, găsiți pe site-ul oficial al companiei www.syngenta.md. De asemenea, fermierii le pot adresa întrebări reprezentanților de vânzări ai companiei.