CUM REUȘESC FERMIERII DIN STÂNGA NISTRULUI SĂ FACĂ PERFORMANȚĂ ÎN POFIDA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

25 feb 2025
Corteva a organizat un seminar de informare pentru fermierii din stânga Nistrului, unde s-au discutat tehnologii moderne de cultivare, hibrizi performanți de porumb și floarea-soarelui, precum și soluții eficiente pentru combaterea buruienilor și dăunătorilor din câmp. Evenimentul a reunit specialiști și agricultori locali interesați de genetică de top și strategii adaptate condițiilor specifice din regiune.
 

Corteva, partener strategic al fermierilor din regiune



Oleg Nistiriuc, reprezentant comercial Corteva în R. Moldova, a explicat importanța regiunii pentru companii și activități obținute cu hibrizii Pioneer:
Suntem în stânga Nistrului, unde discutăm cu fermierii locali despre tehnologii și hibrizi adaptați. Este o zonă cu 10.000 ha de porumb la irigat, iar 60% dintre acestea sunt cultivate cu hibrizii Pioneer. În anii buni, am obținut recolte de 23 tone/ha cu P0937, iar în 2024, un extrem de dificil, recolta a fost de 12 tone/ha.
 
În 2025, vom organiza mai multe loturi demonstrative și evenimente de prezentare, pentru ca fermierii să poată vedea după noi hibrizi.


 

Ce recomandă specialiști pentru hibrizii de porumb și floarea-soarelui

Serghei Novac, promotor Corteva, a subliniat importanța adaptării hibrizilor la zona de cultură și tehnologia aplicată:
Atunci când alegem hibrizii de porumb sau floarea-soarelui, trebuie, în primul rând, să ținem cont de zona unde îi cultivăm și tehnologia de lucrare a solului. Genetica Pioneer are soluții pentru toate tipurile de tehnologii.
 
Pentru condiții dificile, fără irigare, sunt recomandați hibrizii de porumb: Pentru tehnologia minimă de lucrare a solului, unde există rezerve moderate de apă, fermierii pot opta pentru: Pentru fermele cu porumb la irigat, unde sunt disponibile 25-30 de tone de apă per sezon, specialiști Corteva recomandă hibrizi cu un potențial mare de producție:  

În ceea ce privește floarea-soarelui, pentru condițiile de secetă și arșiță, cei mai potriviți hibrizi sunt:
  • P64LE162
  • P64LE280 (ambii având rezultate excelente în câmpurile demonstrative din stânga Nistrului în 2024)
Pentru floarea-soarelui la irigat, Corteva propune:   
Experiența fermierilor: hibrizii Pioneer fac față condițiilor extreme 



Dmitrii Obitoțchii, administrator al OOO „Agro-Torc”, satul Cobasna, a explicat cum a reușit să facă performanță cu hibrizii Pioneer într-un an extrem de secetos:
În condițiile unui an complicat, cu arșiță și secetă, fără irigare, recoltele anului 2024 au fost în jur de 9 tone de porumb la hectar. Am avut temperaturi de până la +45 de grade Celsius.
 
La floarea-soarelui, am avut în jur de 2 tone la hectar. Vecinii noștri au recoltat 80—900 kg la hectar. Hibrizii Pioneer s-au dovedit a fi foarte rezistenți și productivi, adaptați să facă performanță în condiții extreme. Ținând cont de faptul că în primăvară nu au fost ploi, am semănat floarea-soarelui târziu, în data de 25 mai și a fost o decizie bună. Solul l-am pregătit încă din aprilie, dar am așteptat. Dacă luam decizia să semănăm în aprilie, ar fi trebuit să punem semințele mai adânc de 5 cm ca de obicei.
 
Pentru porumb, erbicidele la fel de la Corteva luăm. Sunt eficiente atât contra buruienilor monocotiledonate, cât și a celor dicotiledonate. Respect cu strictețe recomandările specialiștilor de la Corteva și reușim să obținem rezultate bune. Semănăm în jur de 70 de plante de floarea-soarelui la hectar. După semănat, facem o lucrare cu grapa cu discuri. Astfel, reușim să combatem buruienile cu doar un tratament cu erbicid.
 


Igor Pascari, director SRL „Stroințî”, Râbnița, a vorbit despre strategia sa de adaptare la schimbările climatice:
Cultivăm grâu, orz, triticale, floarea-soarelui, rapiță, porumb pentru boabe și pentru siloz, sorg pentru siloz. Prelucrăm în jur de 1400 de hectare de teren agricol. Deținem o fermă de vaci și o parte de culturi sunt pentru hrana celor 240 de vaci mulgătoare.
 
Nu avem irigare și ne străduim să alegem hibrizi cu FAO mai mic, capabili să se dezvolte în condiții de secetă. De la Corteva cultivăm porumbul pentru boabe și floarea-soarelui. Pioneer este o genetică bună. Desigur, și tehnologia influențează mult asupra recoltelor. Suntem în proces de trecere la tehnologia No Till. Din experiența ultimilor ani, este o decizie necesară pentru a face față schimbărilor climatice. Treptat, ne-am propus să echipăm parcul auto cu tehnica necesară. Inclusiv hibrizii de la Corteva i-am semănat în tehnologie No Till. În comparație cu vecinii noștri, am avut recolte cu 15-20% mai mare. La fel și produsele fitosanitare pentru porumb și floarea-soarelui le luăm de la Corteva, suntem foarte mulțumiți de rezultate.
 


Chirsta Andrei, administrator SRL „Agro-Plus”, a evidențiat avantajele utilizării produselor Corteva în gospodăria sa:
Cultivăm rapiță, porumb, floarea-soarelui, grâu, în acest an, ne-am propus să semănăm și sorg. Lucrăm în jur de 400 de hectare de teren arabil. Culturile de toamnă arată bine. Sunt unele parcele mai slab dezvoltate unde ne propunem să intervenim cu îngrășământ în această perioadă. Lucrăm cu genetica Pioneer. O alegem pentru stabilitate și performanță în condiții dificile. În acest an, ne propunem să testăm și hibrizii noi pe care îi are Corteva în portofoliu, să vedem cum se vor comporta în câmp. De asemenea, erbicidele și fungicidele pentru cereale și oleaginoase în gospodăria noastră sunt exclusiv doar Corteva. Avem încredere maximă în eficacitatea acestora. De când au introdus preparatul biologic Utrisha N, îl avem și pe el în schema de cultură. Anul trecut, de exemplu, am reușit să creștem recolta de rapiță cu Utrisha N.
 
Seminarul Corteva din stânga Nistrului a oferit fermierilor informații valoroase despre genetică de ultimă generație și tehnologii adaptate condițiilor locale. Prin utilizarea hibrizilor Pioneer și a produselor fitosanitare eficiente, agricultorii din regiune reușită să obțină producții ridicate, chiar și în condiții climatice dificile.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro  
Urmăriţi Corteva Agriscience pe FacebookInstagramLinkedInTwitter şi YouTube  
loading ...