După absolvirea Universității Agrare, Ilie s-a întors în satul de baștină pentru a dezvolta afacerea inițiată de tatăl său. Tot atunci, au decis că își doresc să facă legumicultură, având un iaz mare în apropiere ce putea fi folosit pentru irigarea culturilor de legume. Au ales să cultive legumele cerute de piață și consumatori, având o varietate mare de culturi, iar astăzi, pe o suprafață de 15 hectare cultivă în câmp deschis varză, roșii ardei gras, pepene verde, dovleac și căpșuni.
Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa forței de muncă. Legumicultura necesită muncitori mulți, recoltarea se face manual. Am angajat la muncă 40 de persoane din mai multe localități din apropiere. Avem în câmp legume ce se coc de la începutul primăverii până la sfârșit de toamnă. Astfel, oamenii au un loc de muncă permanent.
Pentru cultivarea legumelor, Ilie a stabilit parteneriate pe termen lung cu Fabrica „Alfa-Nistru” din Soroca. Astfel este sigur că nu rămâne cu recolta nevândută, dar îl și responsabilizează foarte mult, deoarece contractele trebuie onorate.
Agricultura în câmp deschis presupune foarte multe riscuri. Au fost ani în care calamitățile naturale ne-au afectat culturile, iar aici noi suntem neputincioși. Dar depunem eforturi maxime pentru a ține sub control atacul bolilor și dăunătorilor. Este foarte important să avem preparate bune, care să țină atacul sub pragul de dăunare. Aici, avem un partener de încredere, cu care lucrăm de aproximativ 10 ani – compania FMC. Produsele lor sunt eficiente și sigure.
Întrucât vindem producția la fabrică, suntem supuși unor controale riguroase, dar, cu produsele din portofoliu companiei FMC reușim să păstrăm culturile curate și, în același timp, legumele să corespundă cerințelor fabricii.
În acest an, ne-au dat bătăi de cap afidele. La ardei, trebuie să fim mereu atenți pentru a ține sub control fuzarioza, dar cele mai multe tratamente sunt necesare la roșii, deoarece ele au un spectru mai mare de boli și dăunători: mana, molia, omida fructificațiilor etc. Varza la fel, necesită monitorizare zilnică pentru a nu pierde momentul optim pentru tratamente. Pentru aceste probleme, găsim soluția la FMC, cu produse precum Coragen® și Benevia® + SAS Codacide®, care nu lipsesc în nici un an din schema de protecție. Aș mentiona adjuvantul CODACIDE®, care este un produs pe bază de ulei vegetal și pe care îl combinăm și cu alte insecticide, pentru a obține un control mai bun asupra dăunătorilor, precum păduchii sau trispsul.
Sigur că nu ne lipsește din schemele de protecție la culturile multianuale nici insecticide precum Exirel® și Vantex®. Pe partea de nutriție foliară am rămas surprins plăcut de fertilizantul Foliar Extra® SL, care este un îngrășământ complex, ce conține atât macroelemente (NPK), cât și nutrienți secundari (magneziu), dar și microelemente (bor, cupru, mangan și zinc), fiind foarte util pentru majoritatea culturilor agricole.
Coragen® este un insecticid cu acțiune sistemică locală și translaminară. Are efect puternic asupra speciilor țintă prin contact și ingestie, la utilizarea unor doze reduse la hectar. Acționează rapid asupra ouălor, larvelor și adulților, iar dăunătorii nu se mai hrănesc la scurt timp după ingestia sau contactul cu Coragen®. La tomate, se aplică de la apariția primelor ouă, înainte de eclozare (BBCH 51 - 89), iar la varză, se poate aplica încă de la apariția primelor frunze și până la recoltare, în momentul apariției primelor ouă, înainte de eclozarea acestora (BBCH 12 - 49). Insecticidul Coragen® are timp de pauză foarte scurt la tomate și varză, de doar 1 zi.
Benevia® este un insecticid pentru combaterea insectelor dăunătoare la tomate, varză, castraveți și ceapă. Asigură o protecţie excelentă şi extinsă a culturilor. Are formulare avansată, optimizată pentru aplicare foliară. Prin modul său unic de acţiune şi a efectului de lungă durată, controlează dăunătorii în diferite stadii de dezvoltare (ouă, larve/pupe/nimfe, adulţi). Ajută la conservarea prădătorilor naturali şi maximizează controlul acestora asupra populaţiilor de dăunători. Este selectiv faţă de artropodele benefice şi insectele polenizatoare.
IMPORTANŢA PRODUSULUI FOLIAR EXTRA® SL PENTRU CULTURI:
- Conţinutul echilibrat de azot (N), fosfor (P) şi potasiu (K) asigură aprovizionarea complexă a plantelor şi nu doar introducerea unui element specific.
- Combinaţia studiată de microelemente din compoziţia produsului asigură un efect sinergic combinat ridicat şi reduce la minimum antagonizarea şi blocarea acţiunii elementelor constitutive.
- Se poate aplica pe o gamă largă de culturi pentru a optimiza balanţa de nutrienţi şi pentru a ajuta la menţinerea unei bune stări de vegetaţie şi sănătate a plantelor din culturi.
- Datorită solubilității totale și a pH-ului acid, produsul este o sursă adiţională de hrănire care asigură o preluare aproape instantanee a nutrienţilor. Ajută plantele să treacă peste perioade de stres şi aduce un aport important în momentele de creştere şi dezvoltare intensă a culturilor, când consumul specific de hrană este mare.
- Poate fi folosit atât în aplicare foliara cât și în toate sistemele de irigație.