Prețurile azotului au ignorat până acum creșterea prețurilor la gazele naturale europene, continuând să scadă. Și în SUA, prețurile la uree și azot continuă să scadă semnificativ, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.
De asemenea, prețurile îngrășămintelor cu potasiu scad drastic pe piața mondială. La nivel global, vestea că producția europeană crește din nou și că stocurile de îngrășăminte din Rusia încep să curgă mai liber sunt semnale importante că prețurile la îngrășăminte vor continua să scadă.
Europa produce din nou, iar Rusia exportă
Săptămâna trecută, cea mai mare fabrică de îngrășăminte cu fosfat din Europa, Lifosa AB, din Lituania (deținută de EuroChem) și-a reluat operațiunile după ce producția s-a oprit în septembrie 2022 din cauza prețurilor ridicate la energie.
Exporturile rusești de îngrășăminte își revin și ele în urma extinderii Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. În cadrul Inițiativei pentru cereale, care a fost extinsă de Rusia și Ucraina, 260.000 de tone de îngrășăminte rusești, blocate în prezent în porturile europene din cauza sancțiunilor bancare, vor fi donate și națiunilor africane pentru a preveni pierderile catastrofale de recolte în Africa, unde este sezonul de plantare, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.
Un alt acord intermediat de Națiunile Unite pentru a relua exporturile rusești de amoniac printr-un sistem de conducte care traversează Ucraina până la un terminal de la Marea Neagră era în lucru la jumătatea săptămânii trecute. De fapt, această înțelegere a fost văzută de mulți oficiali diplomatici ca fiind aproape mai importantă decât cerealele, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Martin Griffiths.
Unul dintre motivele ieftinirii este și cererea slabă („greva cumpărătorului”)
Prețurile îngrășămintelor cu potasiu scad drastic pe piața mondială, deoarece fermierii nu cumpără și așteaptă prețuri mai mici, ceea ce duce la o ofertă excesivă, raportează marii producători internaționali.
Oferta de piață va fi în curând mult mai proastă
Șeful celei mai mari companii de îngrășăminte din lume prezice o penurie globală de inputuri agricole, deoarece „problemele de export” împiedică livrările din Rusia și Belarus să ajungă pe piețele globale.
Rusia și Belarus sunt doi producători uriași de îngrășăminte, a spus Ken Seitz într-un interviu pentru Bloomberg. Există provocări de export în regiune. Acest lucru va avea cu siguranță un impact semnificativ asupra piețelor. Două dintre cele mai mari țări producătoare de potasiu – un tip important de îngrășământ – au ajuns să exporte mai puțin din cauza restricțiilor comerciale și a războiului.
Seitz se așteaptă ca livrările din Belarus să fie de cel mult jumătate față de 2021, după ce anterior se aștepta la o scădere cu o treime până la două treimi. CEO-ul estimează că exporturile Rusiei au scăzut cu până la 25% .
Lumea va trebui să apeleze la alți furnizori pentru a umple acest deficit de aprovizionare, a spus el.
China este, de asemenea, afectată. Regatul Mijlociu trebuie să importe 50% din consumul său. Prețul contractului de import al potasiului din China pentru 2023 va fi semnat în primul sau al doilea trimestru al anului viitor.
Noul preț contractual este de așteptat să scadă cu cel puțin 20% față de 590 USD/tonă CFR în 2022.