LIPSĂ ACUTĂ DE FERTILIZANȚI ȘI ALTE INPUTURI ÎN UCRAINA. Fermierii cer ajutorul partenerilor internaționali, recolta 2023

20 feb 2023
Fermierii din Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale și semințe oleaginoase, se confruntă cu o lipsă acută de îngrășăminte și alte inputuri pentru sezonul de semănat de primăvară 2023. Acest lucru ar putea reduce și mai mult noua recoltă din 2023, după ce suprafața cultivată s-a micșorat deja semnificativ din cauza războiului, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Consecințele deficitului de îngrășăminte, situația critică de pe piață și modalitățile de soluționare a acestei probleme cauzate de război au fost discutate de către Ministerul Politicii Agricole și Alimentației al Ucrainei de asociații profesionale și analiști prezidați de prim-viceministrul Taras Vîsoțchi.

Astăzi, problema penuriei de îngrășăminte este una dintre cele mai relevante pentru sectorul agricol și fermierii ucraineni. Majoritatea fabricilor de îngrășăminte din Ucraina au oprit producția din cauza războiului, iar producția celor două fabrici rămase a scăzut la 1,1 milioane de tone în 2022, de la 5,2 milioane de tone în 2021. O parte din necesar este satisfăcută de importuri, care au crescut la 4,3 milioane de tone anul trecut, de la 1,4 milioane de tone, a adăugat Vîsoțchi.

Reducerea achizițiilor de îngrășăminte de către fermieri se ridică la aproximativ 1,2 milioane de tone.

Dacă un fermier aplică cu 30% sau mai puțin îngrășământ, pierderea de producție poate fi dublă, a spus Vîsoțchi. Ministerul Agriculturii nu a publicat încă o prognoză pentru recolta de cereale din 2023, în timp ce Ministerul Economiei a estimat recolta la 49,5 milioane de tone, comparativ cu aproximativ 51 milioane de tone în 2022, a informat agenția de presă Reuters. Asociațiile de producători ucraineni văd producția și mai mică, la 35-40 de milioane de tone în 2023, inclusiv 12-15 milioane de tone de grâu și 15-17 milioane de tone de porumb.

Cu 30% mai puțin îngrășământ - înseamnă jumătate din randament

Prețurile pieței mondiale și oferta globală depind de nivelurile de producție ale Ucrainei. În consecință, furnizarea de îngrășăminte minerale este o problemă de top pentru Ministerul Politicii Agricole. Prin urmare, ministrul Mikola Solski a cerut partenerilor internaționali ai Ucrainei să ajute fermierii ucraineni la semănatul de primăvară.

Este important pentru noi să organizăm astfel de întâlniri și consultări cu publicul, inclusiv cu organizații specializate și analiști. Acest lucru ne permite să luăm deciziile corecte și cele mai eficiente, care sunt luate ținând cont de dorințele producătorilor, spune Taras Vîsoțchi.

Dmitro Hordeiciuk, șeful proiectului analitic „Infoindustri”, spune că înainte de război, trei fabrici de îngrășăminte din Ucraina funcționau constant. Volumul producției interne a depășit importurile. Asta sa schimbat acum complet. El a adăugat că până în iulie 2022, fermierii ucraineni mai puteau cumpăra îngrășăminte la prețuri de dinainte de război și nu era la fel de scump ca în UE. Cu toate acestea, prețurile au crescut rapid și brusc, ceea ce a creat o situație foarte critică pentru fermierii ucraineni.

Depinde mult de condițiile climatice, deoarece îngrășămintele acționează ca nutrienți complexi, iar factorul principal sunt condițiile meteorologice. Cu toate acestea, dacă fermierul aplică cu 30% sau mai puțin îngrășământ, recolta poate scădea de două ori mai mult. Prin urmare, sprijinul partenerilor internaționali în această problemă este foarte important pentru noi, a spus Taras Vîsoțchi.
 
loading ...