FERMIERI: Nu mai putem face agricultură după intuiție. Performanța necesită tehnologii de precizie

20 nov 2023
În condițiile unui an cum a fost 2022-2023, cu investiții și riscuri mari, dar cu profit mic, înțelegem că trebuie să valorificăm fiecare bob. Cum? Cu tehnologii moderne de semănat, care asigură o răsărire și dezvoltare uniformă a culturilor și cu mașini performante de recoltat. Pentru astfel de soluții, DiazTech a mers împreună cu agricultorii deschiși spre inovații la AGRITECHNICA – platforma ideală unde ei pot vedea, alege tehnologiile de care au nevoie.
 

Gheorghe Pânzaru din satul Băhrineşti, raionul Floreşti, are în gestiune peste 1 700 de ha de culturi de câmp. Reușește în fiecare an să obțină roade bogate, inclusiv datorită deschiderii sale spre inovații și investiției în tehnica modernă. Este mereu la curent cu tot ce apare nou și tinde să aducă inovațiile și în gospodăria pe care o gestionează.
 
M-a impresionat standul VALTRA. Noi avem deja în gospodărie două tractoare VALTRA seria S: S 353 și S 354, cu care am reușit să facem toate lucrările grele din câmp, inclusiv arat și discuit adânc. Mai avem în lucru și un tractor VALTRA T 154 de care, la fel, suntem mulțumiți. Din mărcile prezente la expoziție, avem deja achiziționate o Combină FENDT 6275 L , FENDT 3635 CPL și încărcător telescopic  MANITOU.
 
Evident, tehnica performantă este un mare avantaj în lucru, este cu eficientă economică, dă și randament bun la ha, dar, la fel de importante sunt serviciile de deservire calitative. Astfel de specialiști calificați sunt partenerii noștri de la DiazTech, reprezentanții oficiali în Moldova ai mărcilor menționate, care sunt alături de noi de la alegerea corectă a tehnicii necesare, până la exploatarea ei în gospodărie, povestește Gheorghe Pânzaru.
 


Leo Leonid administrează 280 de hectare de teren agricol în raionul Cantemir, satul Porumbești. Cultivă culturi de câmp. În ultimii ani, zona de Sud a țării este tot mai mult afectată de seceta pedologică și devine din ce în ce mai complicat să facă performanță în agricultură. Fermierul nu renunță, dar este în căutarea soluțiilor ce l-ar ajuta să facă față provocărilor.
 
În mod special, m-a impresionat seria Q de la VALTRA. Suntem interesați să achiziționăm și o semănătoare No-till de precizie, cu posibilitatea introducerii îngrășămintelor. În special în zona de Sud, unde avem noi terenurile agricole, dacă nu ne vom orienta spre agricultura conservativă, nu vom face față provocărilor meteo. Investiția în tehnica performantă este direcția spre care trebuie să ne orientăm în prezent. Nu ne putem permite să facem agricultură după intuiție, trebuie să ne bazăm pe soluții exacte, altfel, nu vom obține performanță, menționează Leo Leonid.
 

Valentin Negru administrează în jur de 5 mii de hectare de terenuri agricole la sudul țării, în raionul Cimișlia, satul Cenac. Încă de când a început să facă agricultură, a înțeles că investiția în tehnică și utilaje performante este importantă pentru dezvoltarea afacerii. Astfel, fermierul are parcul auto bine utilat.
 
Pentru tehnica agricolă performantă am ales drept partener echipa DiazTech. Avem o colaborare frumoasă de mai mulți ani și suntem mulțumiți de rezultate. La ei am găsit tractoarele FENDT, care sunt exact ceea de ce avem noi nevoie. Avem în gospodărie FENDT 1050, FENDT 936, combina IDEAL 8. De asemenea, muncim cu 2 scarificatoare cu aplicarea îngrășămintelor la adâncime, grapa cu disc LEMKEN RUBIN, 2 pluguri pentru plantaj, încărcătoarele telescopice  MANITOU și alte utilaje. Dar suntem mereu cu ochii pe noile apariții în materie de tehnică, din acest motiv am și venit la expoziția de la Hanover, spune Valentin Negru.  
 
Minimalizarea riscurilor în agricultură este obiectivul principal al companiei DiazTech, care reiese din necesitățile și cerințele fermierilor. Portofoliul companiei este orientat spre tehnologiile moderne, care asigură o mai mare precizie în timpul semănatului, o aplicare mai bună a tratamentelor chimice și o eficiență mai mare la recoltat.
 
Am fost la Hanovra cu fermierii,  partenerii noștri care au deja combine Ideal, tractoare FENDT și VALTRA, semănători MOMENTUM, dar își propun să-și doteze parcurile agricole cu soluții tehnice de ultimă oră.
 
Am vizitat stand-urile partenerilor noștri, care au adus la expoziție noutățile în materie de utilaje agricole, semănători moderne pentru tehnologie clasică, dar și pentru tehnologie Mini-till, No-till, Strip-till. Ultimele au trezit cel mai mult interesul fermierilor pentru că sunt tehnologii eficiente în condițiile schimbărilor climatice. Vorbim aici despre cultivatoarele Mini-till (Kockerling); de cultivatorul de la LEMKEN care poate fi utilizat la toate culturile; de semănătorile EQUALIZER, care permit aplicarea îngrășămintelor uscate și lichide la diferite adâncimi.
 

Neapărat, trebuie să menționăm utilitatea PRECISION PLANTING LLC - laboratorul mobil de testare a solului pe care fermierii îl pot avea direct în câmp. LCC a luat medalia de argint la categoria „Inovație” și pe bună dreptate. Fermierii știu cât de importantă este fertilizarea solului în funcție de carențele lui. Or, acest laborator este o soluție eficientă și, cel mai important, convenabilă financiar.
 
Această expoziție a confirmat fermierilor că DiazTech este dealerul oficial al producătorilor celor mai inovative soluții, gata să răspundă tuturor necesităților din câmp, a declarat Roman Braguța, product manager DiazTech.
 
Toate noutățile pe care le-am văzut la standurile partenerilor noștri, DiazTech, începând cu anul 2024, le va aduce și în piața din Republica Moldova.
 
Pentru mai multe detalii, accesați pagina oficială https://diaztech.md/. Urmăriţi DiazTech și pe Facebook, Instagram. 
 
 
loading ...