FESTIVALUL „AU GUST”, locul de promovare a tradițiilor autentice și a producției autohtone. Cu ce au venit participanții

23 aug 2021
Duminică, 22 august curent, a fost organizată o nouă ediție a Festivalului local „Au Gust”. Evenimentul reprezintă o oportunitate de valorificare a tradițiilor autentice în mediul periurban prin muzică și ateliere de creație, promovând producția autohtonă, dar și unicitatea fiecărui producător și artizan în contextul globalizării.

August este luna care explorează fuziunea dintre agricultură și cultură, iar festivalul a venit cu o resuscitare a domeniului agricol-cultural, și asta pentru că reprezintă mai mult decât un festival de promovare al strugurilor.

Pe lângă abundența de fructe și legume, în cadrul celei de-a IV-a ediții a festivalului „Au Gust” au fost organizate ateliere de creație (pictarea torbițelor, croșetare și jocuri pentru copii, pictura în vin, arta urbană), ateliere de informare despre colectarea corectă a deșeurilor cu Eco Recycling, Eco-digital și chiar o proiecție de film.

Ca de fiecare dată, gazda acestui eveniment a fost orășelul Durlești, locul de întâlnire al fermierilor din toată țara care beneficiază de  oportunitatea de a-și expune rezultatul muncii pe o platformă de anvergură națională.
Federația Natională a Fermierilor din Moldova a fost prezentă în cadrul festivalului cu articole de artizanat, vinuri din cele mai selecte soiuri de viță de vie și o varietate de legume și fructe autohtone.

Printre cei care au participat în cadrul acestui festival se numără:

-    Lidia Obleac, Meșter Popular din satul Negrea, raionul Hâncești, una dintre cele mai renumite meșterițe populare din țară și fondator al muzeului local din satul de baștină. Ea a expus un șir de obiecte create manual - țoluri vechi, ii brodate, trăistuțe, basmale, prosoape;
-    Timofei Pogor, vinificator din satul Văsieni, raionul Ialoveni, care a venit la târg cu o gamă impresionantă de vinuri de diverse soiuri: cabernet sauvignon, saperavi, rose, merlot cabernet, chardonay cu muscat etc. Vinificatorul se mândrește de aprecierea vinurilor sale în toată lumea, marfa lui fiind exportată în SUA, Canada, Anglia, Franța, țările CSI;
-    Vladimir Pleșca, originar din comuna Bubuieci a venit cu o recoltă frumoasă de coarne mășcate, asemenea roșiilor cherry. Acesta îngrijește livada de peste de 40 de ani și comercializează soiurile de coarne Orhei și Vladimirskii;
-    Olarul Adrian Onuță din satul Mirești, raionul Hâncești, cunoscut pentru vasele de ceramică pe care le confecţionează cu multă iscusinţă. Datorită meșteșugului moștenit de la bunelul său și susținerii întregii familii, Adrian se bucură de o colecţie impresionantă de vase de diverse forme și dimensiuni.

Festivalul „Au Gust” este organizat din aprilie 2018, la inițiativa Asociației de instruire AgroDicom. Inițial, acesta avea drept scop promovarea strugurilorde la Durlesti, apoi s-a extins pe toate filierele domeniului cultural-agricol. Cu timpul, organizatorii și voluntarii implicați în desfășurarea evenimentului l-au transformat într-o platformă mixtă de derulare pe online și offline în care agricultura creează o simbioză perfectă cu cultura.

poza simbol: zgd.md
 
loading ...