INVESTIȚII STRĂINE PENTRU TURISMUL RURAL AUTOHTON. Află ce poți vizita în Palanca, extrema estică a țării noastre

08 sep 2021
Palanca, cea mai estică extremă a țării noastre, localitatea situată pe malul Nistrului, la numai 52 km de orașul-port Odesa din Ucraina și la doar 14 km de renumita vinărie Et Cetera, invită turiștii la noi escapade. Datorită suportului Elveției și PNUD, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, dar și a oamenilor muncitori din localitate, Palanca a devenit un adevărat punct de atracție turistică. 

Satul are o populație de aproape două mii de locuitori și aici totul se dezvoltă armonios. Proprietarii de pensiuni și angajații acestora, apicultorii, pescarii și agricultorii din sat știu să ofere servicii de ospitalitate turiștilor, astfel ca vacanța acestora să fie cu adevărat memorabilă, iar ei, în același timp, să își asigure un trai decent aici, acasă. 

PNUD și Guvernul Elveției au acordat suportul financiar în vederea renovării a trei agro-pensiuni, a complexului „Cămările mierii” și a unei afaceri de producere a uleiului de cătină, dar și amenajarea locurilor de acces, popasurilor și a unei belvedere a râului Nistru.

„Casa Veche”, pensiunea în care turiștii își vor putea găti singuri



Proprietarii Pensiunii „Casa Veche”, Zaharia și Tatiana Aramă din Palanca, au muncit șase ani pe vase de croazieră în străinătate și alți 15 ani în Moldova pentru a-și realiza visul. Ei spun cu mândrie că aceasta este prima afacere care le aparține în totalitate, investind toate economiile în ea. Mai nou, datorită sprijinului oferit de  Guvernul Elveției și al PNUD, vor reuși să amenajeze zona în care turiștii își vor putea găti singuri mâncarea.

Proprietarii oferă opțiunea de cazare în case acoperite cu oale sau stuf, unde oaspeții pot savura răcoarea pereților din lut, dar și bucate specifice locului.

Cea mai mare colecție de porumbei din țară la „Curtea Porumbeilor”



Altă familie care a decis să lase munca în Italia și să pună bazele unei afaceri înfloritoare în satul Palanca sunt soții Covalenco. Victor și Irina sunt cunoscuți pentru cea mai mare colecție de porumbei din țară. Ei dețin pensiunea „Curtea Porumbeilor”, care se află în apropierea râului Nistru. Peste 500 de hulubi din opt specii pot fi văzute aici, cele mai capricioase fiind cele decorative cu pene și colorit specific.

Irina asigură confortul șederii turiștilor cu camere spațioase și bucate gustoase, Victor are grijă de micile păsări. Pentru antreprenor acesta este un hobby deloc ieftin, însă care îi aduce multă satisfacție. Grație suportului oferit de Guvernul Elveției și PNUD, Victor a construit spații noi pentru păsări, precum și un foișor.

„Cămările Mierii”, pensiunea cu gust dulce


 
„Cămările Mierii” este o altă opțiune de cazare pentru turiști. Pe lângă cazare și bucate tradiționale, oaspeții se pot delecta cu miere, lăptișor de matcă, faguri și polen. Turiștii pot vizita prisaca.
Soții Gavrilovici, proprietarii acestei pensiuni, au beneficiat de suportul rudelor, dar și de un grant oferit prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Ulei de cătină Eco, din plante cultivate la Palanca



Compania Biantti este o altă afacere de succes dezvoltată în Palanca. Igor Golban a revenit cu investiții acasă, după mulți ani de muncă în Franța, și produce o gamă largă de produse eco, în special din migdale și cătină albă. A fost susținut și de PNUD, cu suportul Guvernului Elveției, prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, fapt ce i-a dat un impuls la crearea propriei linii de producții eco și îmbuteliere pentru uleiul de cătină.

Mai mult, experții proiectului au încurajat antreprenorul să intre în circuitul turistic local și regional. Turiștii pot acum vizita plantațiile de cătină și urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.

Palanca este una dintre cele 12 localități care dezvoltă destinații turistice cu suportul Elveției și PNUD în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
 
loading ...