INVESTIȚII STRĂINE PENTRU TURISMUL RURAL AUTOHTON. Află ce poți vizita în Palanca, extrema estică a țării noastre

08 sep 2021
Palanca, cea mai estică extremă a țării noastre, localitatea situată pe malul Nistrului, la numai 52 km de orașul-port Odesa din Ucraina și la doar 14 km de renumita vinărie Et Cetera, invită turiștii la noi escapade. Datorită suportului Elveției și PNUD, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, dar și a oamenilor muncitori din localitate, Palanca a devenit un adevărat punct de atracție turistică. 

Satul are o populație de aproape două mii de locuitori și aici totul se dezvoltă armonios. Proprietarii de pensiuni și angajații acestora, apicultorii, pescarii și agricultorii din sat știu să ofere servicii de ospitalitate turiștilor, astfel ca vacanța acestora să fie cu adevărat memorabilă, iar ei, în același timp, să își asigure un trai decent aici, acasă. 

PNUD și Guvernul Elveției au acordat suportul financiar în vederea renovării a trei agro-pensiuni, a complexului „Cămările mierii” și a unei afaceri de producere a uleiului de cătină, dar și amenajarea locurilor de acces, popasurilor și a unei belvedere a râului Nistru.

„Casa Veche”, pensiunea în care turiștii își vor putea găti singuriProprietarii Pensiunii „Casa Veche”, Zaharia și Tatiana Aramă din Palanca, au muncit șase ani pe vase de croazieră în străinătate și alți 15 ani în Moldova pentru a-și realiza visul. Ei spun cu mândrie că aceasta este prima afacere care le aparține în totalitate, investind toate economiile în ea. Mai nou, datorită sprijinului oferit de  Guvernul Elveției și al PNUD, vor reuși să amenajeze zona în care turiștii își vor putea găti singuri mâncarea.

Proprietarii oferă opțiunea de cazare în case acoperite cu oale sau stuf, unde oaspeții pot savura răcoarea pereților din lut, dar și bucate specifice locului.

Cea mai mare colecție de porumbei din țară la „Curtea Porumbeilor”Altă familie care a decis să lase munca în Italia și să pună bazele unei afaceri înfloritoare în satul Palanca sunt soții Covalenco. Victor și Irina sunt cunoscuți pentru cea mai mare colecție de porumbei din țară. Ei dețin pensiunea „Curtea Porumbeilor”, care se află în apropierea râului Nistru. Peste 500 de hulubi din opt specii pot fi văzute aici, cele mai capricioase fiind cele decorative cu pene și colorit specific.

Irina asigură confortul șederii turiștilor cu camere spațioase și bucate gustoase, Victor are grijă de micile păsări. Pentru antreprenor acesta este un hobby deloc ieftin, însă care îi aduce multă satisfacție. Grație suportului oferit de Guvernul Elveției și PNUD, Victor a construit spații noi pentru păsări, precum și un foișor.

„Cămările Mierii”, pensiunea cu gust dulce


 
„Cămările Mierii” este o altă opțiune de cazare pentru turiști. Pe lângă cazare și bucate tradiționale, oaspeții se pot delecta cu miere, lăptișor de matcă, faguri și polen. Turiștii pot vizita prisaca.
Soții Gavrilovici, proprietarii acestei pensiuni, au beneficiat de suportul rudelor, dar și de un grant oferit prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Ulei de cătină Eco, din plante cultivate la PalancaCompania Biantti este o altă afacere de succes dezvoltată în Palanca. Igor Golban a revenit cu investiții acasă, după mulți ani de muncă în Franța, și produce o gamă largă de produse eco, în special din migdale și cătină albă. A fost susținut și de PNUD, cu suportul Guvernului Elveției, prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, fapt ce i-a dat un impuls la crearea propriei linii de producții eco și îmbuteliere pentru uleiul de cătină.

Mai mult, experții proiectului au încurajat antreprenorul să intre în circuitul turistic local și regional. Turiștii pot acum vizita plantațiile de cătină și urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.

Palanca este una dintre cele 12 localități care dezvoltă destinații turistice cu suportul Elveției și PNUD în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

LOCALITĂȚILE BULBOACA ȘI SPEIA – MAI ATRACTIVE PENTRU TURIȘTI. Satele vor avea propria strategie de dezvoltare a turismului

24 jun 2022

O NOUĂ DESTINAȚIE TURISTICĂ LA ORHEI. „Casa Rândunicii” așteaptă să fie descoperită în această vară

15 jun 2022

10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVA – incluse în lista zonelor cu însemnătate UNESCO

23 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE GASTRONOMICE DE VIZITAT ÎN ZONA PARCULUI NAȚIONAL NISTRUL DE JOS

20 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

INVESTIȚII STRĂINE PENTRU TURISMUL RURAL AUTOHTON. Află ce poți vizita în Palanca, extrema estică a țării noastre

INVESTIȚII STRĂINE PENTRU TURISMUL RURAL AUTOHTON

Află ce poți vizita în Palanca, extrema estică a țării noastre

INVESTIȚII STRĂINE PENTRU TURISMUL RURAL AUTOHTON. Află ce poți vizita în Palanca, extrema estică a țării noastre

loading ...