LACURI ȘI ZONE PITOREȘTI TRANSFORMATE ÎN MORMANE DE GUNOI. Ce spun autoritățile și care este soluția

24 mar 2021

Tot mai multe locuri pitoreşti din Moldova s-au transformat în grămezi “colorate” de gunoi. Unul dintre ele, situat chiar în marginea Chișinăului, este lacul Dănceni din raionul Ialoveni. În jurul lui s-au adunat mormane de deşeuri, multe dintre ele periculoase. Primarul spune că sătenii beneficiază de servicii de salubritate, dar mai sunt destui cei care aruncă la întâmplare tot ce le cade sub mână.
 
Zonele verzi de altădată amintesc de un film horror: mormane de gunoi menajer, sacoşe, sticle din plastic şi materiale de construcţii, unde mai persistă și un miros specific care, odată cu încălzirea vremii, va deveni şi mai insuportabil. Activistul civic, Mihail Bagas, a menționat că a venit la o plimbare pe malul lacului și a dat de tristul tablou.
 
“Am descoperit o ‘comoară’. Și nu e unica. Oriunde mergi, prin preajma Chişinăului, poți găsi 20-30 de gunoişti neautorizate. Este un fel de gunoi, care o sută de ani o să stea putrezit. Aici putem vedea şi paturi, zeci de televizoare, destul de toxice. Nu cred că autorii actului sunt doar persoane fizice”, a menționat Bagas.
 
Primarul satului Dănceni spune că în zona vilelor sunt improvizate mai multe gropi de depozitare a deşerurilor, dar că de vină ar fi birocraţia.
 
“Ceea ce ţine de zona întovărăşirilor pomicole, acest teritoriu aparține  administraţiei publice locale, doar că, potrivit legii, au un statut separat. Deci, luând în calcul faptul că noi nu avem o gunoişte autorizată a localităţii, nu putem asigura celor de la vile serviciul de salubritate. Este cazul ca şi cei de la ministerul de resort, şi cei de la guvern să pună un accent mult mai sporit pe partea de deşeuri, pentru că, spre regret, suntem într-o mare groapă de gunoi”, a declarat Victoria Butuc-Guranda, primarul de Dănceni.
 
Sursa vizată a mai menționat că nu poate amenda în lipsa unor dovezi și neidentificarea făptașilor. Drept că localnicii din sat bănuiesc cine ar fi vinovaţii.
 
Deşeurile colectate de angajaţii primăriei sunt depozitate la o groapă de gunoi de la marginea localității, însă nici acel loc nu este autorizat.
 
În mai puţin de 200 dintre cele aproape o mie de localităţi rurale din Republica Moldova, există servicii de colectare a deşeurilor. Cât despre colectarea selectivă, statisticile arată că, în mediul rural, doar circa 6% din localităţi sunt conectate la serviciile de management al deşeurilor, iar în mediul urban – în jur de 60%.
 
tvrmoldova.md
 
 
loading ...