În primele nouă luni ale lui 2024, în R. Moldova au sosit 365.000 de turiști - cu 23,6% mai mulți decât în perioada similară a anului trecut. Mai mult de jumătate sunt turiști nerezidenți, adică veniți de peste hotare. Cei mai mulți sunt din Ucraina (38,8%), România (19,6%), SUA (6,8%), Israel (3,3%), Turcia (2,7%), Germania (2,6%), Regatul Unit (2,2%), Italia (2,1%).
S-a mărit și durata medie de ședere a turiștilor. Turiștii străini petrec, în medie, 2,9 zile într-o structură de primire turistică - hotel, pensiune, hostel ș.a., iar cei din R. Moldova – 5,9 zile, potrivit Europa Liberă.
Cei mai mulți dintre ei se cazează în locațiile turistice din municipiul Chișinău, urmat în topul preferințelor de zona de nord a țării. În regiunea de sud aleg să călătorească mai puțin de 6% din turiști, iar în UTA Găgăuzia, sub un procent.
Dezvoltarea industriei turismului în R. Moldova este parte a strategiei Guvernului, care a adoptat în 2022: Programul național de dezvoltare a turismului pentru anii 2022-2026. Și municipiul Chișinău a adoptat o strategie similară pentru aceeași perioadă de timp.
De asemenea, turismul rural este o ramură promițătoare în Republica Moldova. Turismul rural este unica ramură care în timpul crizei din 2021-2023 și-a crescut capacitatea de cazare cu peste 50%, dar și numărul de turiști de patru ori. Deși turismul rural în Republica Moldova încă rămâne slab dezvoltat, performanțele obținute sunt încurajatoare.
Totuși, Deși avem mulți turiști, nu se reușește să fie umplute toate locurile disponibile în unitățile de cazare. În Republica Moldova nu prea sunt domenii pentru afaceri. Mulți au văzut o perspectivă în a deschide pensiuni, iar gradul de ocupare al acestora în prezent este scăzut, susține economistul, Veaceslav Ioniță.