De ziua internațională a turismului, la Chișinău s-a desfășurat cel mai important eveniment dedicat industriei turistice - Moldova Tourism Forum. Evenimentul a întrunit actori importanți din domeniu: reprezentanți ai guvernului, mediului asociativ și cel de afaceri, parteneri de dezvoltare, experți naționali și internaționali.
Este o oportunitate de a promova potențialul turistic al Republicii Moldova și de a-i aduce în prim-plan pe toți profesioniștii din domeniu. Evenimentul se aliniază inițiativei Organizației Mondiale a Turismului (OMT), fiind propusă ca temă de discuție pentru anul acesta „Turismul și Pacea” – subliniind rolul pe care turismul îl are în promovarea păcii și cooperării între națiuni și culturi.
Sergiu Prodan, ministrul culturii:
În urma noastră vine o generație nouă care va prelua experiențele cele mai bune. Sarcina noastră acum este să le dăm această direcție de dezvoltare. R. Moldova nu poate fi despre orice. Noi avem sarcina să găsim profilul nostru, unicitatea noastră. Aici, observăm că resursa cea mai mare a societății noastre sunt oamenii prin talentul, creativitatea, ospitalitatea lor. Noi trebuie să punem în conexiune comunitățile noastre cu turiștii. În acest sens, perspectivele de dezvoltare sunt foarte mari.
Pentru anul 2024, tema forumului se concentrează pe promovarea turismului responsabil, care respectă și valorifică patrimoniul cultural și natural. Turismul are un rol vital în calitate de catalizator pentru promovarea păcii și a înțelegerii între națiuni și culturi.
Ali Ezzatyarwill, șef interimar al misiunii USAID în Moldova:
De mai bine ani, USAID a susținut programe ce valorifică patrimoniul cultural unic al R. Moldova pentru a crea oportunități de dezvoltare pentru poporul său. De asemenea, prin asistență tehnică, dezvoltarea infrastructurii în zonele rurale, investiții în educație ajută sectorul turistic să facă față provocărilor regionale și să se integreze mai bine în piață. Astăzi, avem oportunitatea să vedem roadele acestor investiții combinate cu reziliența comunităților turistice în R. Moldova.
Discuții despre starea actuală a industriei turismului din Moldova și din regiune. Forumul de la Chișinău a abordat subiecte de mare relevanță: turismul pentru comunități rurale, reziliente și sustenabile, tehnologiile în domeniul turismului, turismul – instrument de diplomație, etc.
Stela Jemna: reprezentantă de țară pentru Moldova, Ucraina-Moldova American Entreprise Fund:
Fondul pe care îl reprezint contribuie la o dezvoltare durabilă a țării noastre despre care nu am putea vorbi fără dezvoltarea turismului. Deocamdată, turismul din Moldova încă nu aduce un aport atât de mare la PIB-ul țării precum ne-am fi dorit, dar eu sper că, împreună lucrurile se vor schimba în bine.
Experții din domeniu au prezentat strategii bazate pe experiențele globale și bunele practici internaționale cu scopul de a consolida o economie turistică ce poate promova pacea și dezvoltarea sustenabilă în comunități.
„Moldova Tourism Forum” și „Gala Excelenței în Turism 2024” sunt organizate de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Oficiul Național al Turismului, cu suportul strategic al Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) din Moldova, finanțat de USAID, Fondurile Uniunii Europene (UE), Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina - Moldova, în parteneriat cu Combinatul de Vinuri Cricova, Castel MIMI, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern.