PREȚURI EXTERNE PENTRU TURISMUL INTERN. Cât costă cazarea la agropensiunile și bazele de odihnă din R. Moldova

14 jun 2021

De la 1 iunie HORECA are voie să activeze. Încet, dar își revine. Sezonul estival a început. A început cu prețuri care mai de care, unii ca să scoată repejor ceea ce au pierdut un an și jumătate, alții doar ca să supravețuiască, să plătească energia electrică și celelalte strict necesare.  În cazul în care vreți să vă organizați o vacanță aici pe loc sau chiar un simplu sejur pentru două-trei zile, vă prezentăm o succintă hartă a costurilor, selecție aliatorie, fără gram de conotație publicitară. De bine, de rău, cam deshidratat, dar avem și un turism intern, drept că pe alocuri cu prețuri externe.   
 
Antalia Republicii Moldova este Vadul lui Vodă
 
Destinație foarte aproape de capitală și cu cele mai democratice prețuri de cazare. La Vadul lui Vodă multe dintre așa numitele baze de odihnă, din cele cu arhitectură și miros sovietic sunt gata să vă găzduiască pentru 200 sau chiar 100 de lei pe noapte. Aerul curat, patul de sârmă (în cel mai auster caz) și țânțarii, desi nu figurează în price-list, vă sunt garantate. Dar sunt și din cele fițoase. Baza de odihnă “Green Park”. Prețuri: pat dublu, luni, joi – 400 de lei, vineri, sâmbătă și duminică – 450.
Denumire vădit maditeraniană, “Pensiunea della Nonna”, Vadul lui Vodă: casă mare, cochetă, cu bazin în curte. Prețuri așa și așa: în timpul săptămânii 300 de lei pentru 24 h, în weekend ajunge la 600. 600 de lei, la cursul valutar al zilei de astăzi fac 28 de euro și zece eurocenți. Pentru „mal de Mediterană” 30 de euro e mai mult decât OK.  
“IT Relax”, hotel cu de toate, unde un dublu Standart costă 530 de lei noaptea, iar un semilux între 680 și 790 lei.   
Pe de altă parte, opțiunea Bazei de odihnă “FLORICICА” surprinde plăcut proletarii obosiți din țară. Situată chiar în coasta Nistrului, două  paturi, cameră standard, mai ieftin nici că se poate – în timpul săptămânii - 85 de lei/persoană, în weekend – tot 85. Decât nimic, mai bine 85. Asta în timp ce la Sanatoriul “Bucuria Sind” din aceeași zonă de agrement noaptea de cazare într-un standart obișnuit costă puțin peste 400 de lei cu tot cu mese și un pic de masaj.

Iar în drum spre Vadul lui Vodă vă puteți împiedica de pensiunea „Poiana Bradului”. Acolo căsuțele VIP pentru doi maturi și doi copii costă 1190 de lei noaptea, iar o cabană pentru 6 persoane – 1890. O saună finlandeză face 420 de lei ora, iar arenda unei table de șah costă 50 de lei. Bucătăria e scumpă, dar e bună.  
 
Mămăliga ospitalității din bazinul turistic Orheiul Vechi
 
Altă mare concentrație de pensiuni și hoteluri de mici dimensiuni găsim pe harta ospitalității din bazinul turistic Orheiul Vechi: dreapta Butuceni, stânga Trebujeni. Casa și grădina “Agricultorul Vărzari” (așa se numește pensiunea) se află în Butuceni, unde prețul pentru cazarea unei familii cu doi copii pentru o noapte poate ajunge la 1800 de lei.
Tot în Butuceni vă stă la dispoziție “Reședința Rotundu” cu restaurant, saună și bar. Prețul pentru cazarea unei familii ajunge la 1100 de lei pentru o noapte. Asta-i 50 de euro, depinde ce familie aveți, câte suflete numără.

În celălalt pol al Orheiului Vechi, la Trebujeni, dăm de pensiunea “Valea”. Dacă v-ați născut la sat, la sigur vă va aminti de casa părintească, nu suntem sigură însă că ați fi achitat în copilărie ceva pentru trai. O noapte de ședere la “Valea” costă în jur de 43 de euro. Aici intră cazarea, parcarea și WiFi-ul. Celelalte le achitați suplimentar. O mămăliguță “made la Valea” și ceva gustărele pe lângă ea la sigur că ajung peste o sută de lei.  

Mai modestă, dar tot drăguță este și EcoVila, unde puteți pune capul pe pernă în cele  8 căsuţe din lemn, țuguiate, la prima vedere ca la harbuzărie, numai că dotate cu toate comodităţile. Are de mâncare, dar și mulți salcâmi în floare. Unde nu-i salcâm, crește un stejar. Al lui Ștefan cel Mare, bineînțeles. Legenda spune. Aici prețul de cazare pornește de la 500 de lei, cu tendințe de creștere. Pe lângă purtarea măștii, la EcoVila trebuie să îndurați încă două interdicții usturătoare – nu se petrmite să vii de acasă cu alcoolul tău și este strict interzis accesul cu animalele de companie.  
Ne dăm bine seama că agricultorii Republicii Molodva n-au treabă cu informațiile de mai sus, dar barem copiii lor să știe.
Peste o săptămână poate se va mai încălzi afară și vom reveni cu prețurile la bazinele de înot și puținele ștranduri publice din R. Moldova. De fapt, majoritatea lor sunt amplasate la Chișinău sau în jurul capitalei, pe o rază de cel mult 20 de kilometri.


 
loading ...